Facebook hozzászólás
334

Így vásárolunk mi – használt autókat!

Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok egy friss felmérés szerint. Fontos a megbízhatóság és a praktikum a hazai használtautó-vásárlóknak. Többek között az autó szervizelőéletére és jelenlegi állapotára is fókuszál vásárláskor. De van itt még más érdekesség is…

Használt autó vásárlási szokások

Az idén nyáron, a felnőtt hazai lakosságot (17-75 évesek) reprezentáló, 16 278 ember online megkérdezésével készült Totalcar – JóAutók felmérés célja az volt, hogy kiderítse, a magyarok milyen használt autót keresnek, és milyen szempontok alapján.

Ahogy Weisz Fanni fog, úgy nem vizsgázott még senki…
Weisz Fanni sikeres KRESZ-vizsgát tett, örömét Instagram oldalán a követőivel is megosztotta. Elméleti vizsgáján jeltolmács fordított, a vezetés alapjait pedig egy elektromos oktatóautón fogja elsajátítani.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy ma már sokkal inkább tudatosabban keresik és választják ki a számukra legmegfelelőbb gépkocsit. Ezt támasztják alá az arra a kérdésre adott visszajelzések is, amelyben arra keresték a választ, hogy az emberek mi alapján döntenek az elérhető márkák és modellek között.
A kitöltők 59 százaléka a megbízhatóságot és a praktikumot jelölte meg legfontosabb szempontként. A kevésbé tudatos, emocionális döntést sejtető “imidzs, presztízs” válaszlehetőséget csupán 16 százalék választotta, míg mindössze 6 százalék tartotta a legfontosabb döntési szempontnak a kinézett márka/modell konkurensekhez viszonyított árát. A válaszadók 11 százaléka pedig nem is a típus vételi árával kalkulált, hanem a hosszú távú fenntartási költségeit vette alapul a végső döntés meghozatalakor.

JóAutók_2

A következő kérdés már nem csak márka és modellek, hanem az elérhető hirdetések közti döntési preferenciát is firtatta. A “mi alapján választasz az egyes meghirdetett autók közül?” – kérdés kapcsán csupán a kitöltők 5 százaléka állította azt, hogy az ár a legfontosabb döntési szempont.  A megkérdezettek 67 százaléka számára sokkal inkább, az autó szerviz előélete és a jelenlegi állapota a lényeges. Emellett eltörpül az autó életkorának és a kilométeróra állásának a jelentősége. Utóbbiakat mindössze a válaszadók 8 százaléka jelölte meg, mint a vásárlást támogató első számú szempontot.

“Ez az eredmény komoly előrelépést mutat a használtautó piacon. Sokan, főleg az óra tekerős nepperek alapozták ugyanis arra az eladási stratégiájukat, hogy a vevők első körben a kilométerórát nézik meg. Viszont a felmérésből kiderült, hogy a vásárlók 2017-ben már jóval tudatosabbak ennél, és az autók valós állapotára kíváncsiak. Ezért veszi figyelembe a JóAutók.hu is mindennél nagyobb mértékben az autókhoz feltöltött állapot és előélet dokumentumokat az ajánlati listák összeállításakor.”  – emelte ki Halász Bertalan, JóAutók vezérigazgató.

JóAutók_2

 Használt autót, de milyen gyakran és mit?

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 34 százaléka  3-5, míg 46 százalékuk 5-10 évente cseréli le a kocsiját. Habár a kitöltők 75 százalékának nincs márkapreferenciája, azért a nagy átlag az előre kiválasztott márka/modell kombinációk közül igyekszik megtalálni a tökéletes példányt, és csak viszonylag kevesen hajlandóak “bármit” megvenni, ami megfelel az igényeiknek.

Mielőtt autóba ülünk, anya mindig ezt csinálja!
Tény, hogy a nők óvatosabb vezetők, mint a férfiak. Lassabban és körültekintőbben vezetnek, a közlekedésbiztonságra jobban ügyelnek, szinte soha nem vezetnek, miután alkoholt fogyasztottak. De van, amikor ez nem mindig elegendő…

Ársáv szempontjából a megkérdezettek 16,4 százaléka fél és egymillió forint között keresgél, egy és hárommillió forint között nézelődik az 56 százalék, illetve 15 százaléka a három és ötmillió forintot elérő ajánlatok között válogat. Üzemanyag szempontjából még mindig a benzines autók vezetik a kedveltségi listát, a válaszadók 71 százaléka az ilyen üzemanyaggal hajtott kocsikban bízik, és csupán 18 százalékuk választotta a dízeles modelleket.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!