Facebook hozzászólás
502

Így válassz kiadásra szánt ingatlant!

A kevés pénzből fenntartható, jó közlekedési adottságokkal rendelkező lakásokat keresik a magyar albérlők. Az épület állapota és a szomszédság fele ennyire sem fontos. Az OTP Ingatlanpont szakértője pontokba gyűjtötte, milyen lakást érdemes vásárolnia annak, aki később bérbe akarja adni. Egyetem és tömegközlekedés mellett szinte bármilyen lakás kiadható.

Lakáskulcs, Kép: OTP/Pexels
Lakáskulcs, Kép: OTP/Pexels

Örök igazság: más szempontok fontosak a lakásvételnél, mint az bérlésnél. Míg a tulajdonosoknak a környezet, a biztonság, az állapot a fontos, addig az albérlők több mint felének az alacsony rezsi és a jó közlekedési lehetőség számít. A bérlőknek a lakás állapota és a lakóközösség összetétele sem számít igazán, csupán minden ötödik tartja ezt fontosnak – mondják a KSH statisztikái.

Az elmúlt egy évtized alatt majdnem háromszorosára emelkedett a magánlakást bérlők száma, és nem látszik a tendenciában jövőbeni csökkenés. A tartósan alacsony kamatok mellett a bérleti díj könnyebben kitermeli a hiteltörlesztőt is, megéri tehát lakáskiadásra ingatlant venni.

– A szüntelen pörgő albérletpiacon a fővárosban a fejüket lakáskiadásra adóknak a külső, még jól megközelíthető kerületek, negyedek lakásai jelentik a jó célpontot.

Adatok
A KSH 2015. évi adatfelvételén alapuló, 2016. augusztusában publikált Miben élünk? című tanulmányából származnak!

Ezek ára alacsonyabb a belvárosiaknál, és jó eséllyel lehet albérlőt találni hozzájuk. Különösen igaz ez, ha felsőoktatási intézmény van a közelben, vagy egy tömegközlekedési központ mellett található – osztotta meg javaslatát Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Egyre jobb befektetés a panel
Saját használatra és befektetésnek is egyre vonzóbb a panellakás, különösen, ha felújított. A budapesti paneleknek az elmúlt két évben 65%-kal nőtt az átlagára, a használt lakások piacán pedig keresettebbek, mint téglaépítésű társaik. A fővárosba, a megyeszékhelyekre költözők körében is ez a legnépszerűbb lakástípus. Kevesen tudják, hogy a korszerűsítéséhez szükséges tőke könnyedén összegyűlhet állami támogatásból is.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!