Facebook hozzászólás
344

Így találd meg a tuti lakást!

Várhatóan idén is folytatódik az elmúlt hónapokban tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés. Különlegesen magas emelkedés figyelhető meg az új lakásoknál. 2017-ben több ezer új otthon készül csak Budapesten, mégsem olyan egyszerű megtalálni közöttük a tökéletest.

Tapolca, Y-házak, Kép: wikimedia
Tapolca, Y-házak, Kép: wikimedia

– Hiába tűnik minden tökéletesnek, a végső döntés meghozatala előtt mindenképpen ellenőrizzük a kivitelező más, márt átadott beruházásait. A legnagyobb biztosítékot a jó minőségre a beruházó előző munkáiból kaphatjuk, vagy éppen ez lehet az, ami elveszi a kedvünket a vásárlástól. Hasznos, ha utánanézünk, mióta működik a cég a piacon. Tekintsük meg a korábban épült társasházakat, ha lehetőségünk nyílik erre, beszélgessünk a már beköltözött lakókkal. Voltak-e garanciális problémák, ha igen, hogyan állt a kivitelező a javításokhoz. Nagyon fontos, hogy kövessük az építkezés szakaszait, akár egy, a mi általunk választott szakemberrel és ellenőrizzük a munkálatokat – javasolja a GDN Ingatlanhálózat idén indult Újépítésű ingatlan divíziójának vezetője, Tőkés Levente.

– Gyakori hiba, hogy elsősorban a lakás belső kialakítására figyelünk, és nem törődünk kellően a tárolókkal, vagy azzal, hogy jól használható-e a garázs a mindennapopkban. Az új építésű ingatlan adásvételi szerződése jogi szempontból is rejthet veszélyeket. Ezeket a szerződés-tervezeteket a beruházó jogi képviselete készíti el, és nem minden esetben sikerül mindkét fél (eladó-vevő) számára elfogadhatóvá tenni. Ezért az aláírás előtt javasolt átnézetni a saját ügyvédünkkel, hogy érdekeink ne sérüljenek! Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk Ingatlantörzskönyvvel rendelkező, új építésű lakást, mely pontos eligazítást nyújt számunkra az ingatlan műszaki állapotáról, jogi helyzetéről és reális piaci értékéről. Ezzel időt és energiát spórolunk meg, illetve elkerülhetjük a későbbi vitás helyzeteket – tette hozzá a szakember.

Hihetetlen! Ebben vagyunk legerősebbek Európában
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül. 2016 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6%-os volt az értéknövekedés, ami messze meghaladja az EU egészén mért 4,3%-os átlagot.

A GDN előrejelzései szerint a Családok Otthonteremtési Kedvezményének kibővítése és a lakáspiaci tranzakciókhoz kötődő áfa-csökkentés együttesen élénkítik az ingatlanpiacot.

Tapasztalataik szerint az új építésű lakásoknál a vásárlóknak már nemcsak az esztétikai és szociális igények kielégítése a fontos. Legalább ilyen hangsúlyt fektetnek az energia- és költséghatékonyságra, a környezetvédelemre, a megújuló energiák használatára, s keresnek passzív házakat is. Ugyanakkor egyre többen érdeklődnek a digitális újdonságokkal felszerelt, úgynevezett okos lakások iránt.

Tőkés Levente hozzátette: a piackutatások szerint a legtöbb lakás – mintegy 600 db – a XI. kerületben épülhet meg az idén, de több mint 400-at adnak majd át a XIII., a XIV., és a IX. kerületben. Az új projektek számát tekintve is messze Újbuda vezet. A dobogó második helyen, 19 beruházással, a III. kerület áll, de több mint tíz projekt vár befejezésre a XIII., a XIV., és XVI. kerületben.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!