Facebook hozzászólás
169

Így nyomtatunk mi!

Meglepőd dolgok derültek ki a magyar lakosság otthoni nyomtatóhasználatáról. Egy felmérés szerint a legtöbben a munkahelyükön „szerzik be” a szükséges másolópapírt, sőt gyakran a festékpatront is. Elsősorban hivatalos papírokat, iskolai feladathoz szükséges anyagokat, csekkeket és recepteket nyomtatunk a leggyakrabban – derül ki a nyomtassolcsón.hu oldalról. 

Nyomtatópatron közelről, Kép: ytimg.com
Kép: ytimg.com

A 2015. decemberében, 2000 ember megkérdezésével végzett felmérés célja a lakosság nyomtatóhasználati szokásainak jobb megismerése volt. Az eszközökben a megbízhatóság, a nyomtatás minősége és ára a legfontosabb. A lakosság által használt nyomtatók háromnegyedét a multifunkcionális (nyomtatásra és például fénymásolásra is alkalmas), tintasugaras színes nyomtatók teszik ki.

– Mindebből úgy tűnhet, hogy lejárt a „szürke” nyomtatás ideje a lakosság körében, azonban éppen az ellenkezője történik. Egyre csökken a színes nyomtatók aránya a lakossági vásárlók körében. Ennek oka, hogy sokan csak havonta-kéthavonta használják a nyomtatót, mialatt a tintasugaras készülék beszáradhat. Mivel egy színes lézernyomtató nagyon drága, és a fenntartási költségei is magasak, ezért egyre többen mondanak le a színes nyomtatásról, és döntenek a mono (fekete-fehér) lézernyomtató mellett – mondta Schreiner Balázs a NyomtassOlcson.hu vezető tanácsadója.

A válaszadók több mint kétharmada kizárólag magáncélokra használja a nyomtatóját, majd 30 százalék pedig irodai és magáncélra vegyesen. Ennek megfelelően a felhasználás köre is sokrétű: a megkérdezettek háromnegyede használja készülékét hivatalos iratok nyomtatására, és kicsivel több mint a fele fotót, ételreceptet és iskolai anyagot is nyomtat. Meglepően sokan másolnak csekket, és nyomtatnak színezőt (20 százalék). Emellett használják még utazáshoz szükséges leírások, foglalások, jegyek és belépők nyomtatára is a készüléküket.

Másolópapír semleges háttér előtt, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A felhasználók többsége előrelátó: a válaszadók 44 százaléka saját bevallása szerint „bespájzol”, mindig van otthon tartalék nyomtatókelléke. Hasonló (40 százalék) azok aránya is, akik rögtön beszerzik a cserekelléket, amikor a gép jelzi ennek szükségességét. Csupán a megkérdezetteknek 16 százaléka vár az utolsó pillanatig a vásárlással.

– Öt éve még a nyomtatótulajdonosok fele az utolsó pillanatig halogatta a festék beszerzését. Ebben szerepet játszik az is, hogy ma már sokkal könnyebben és olcsóbban lehet a kellékekhez hozzájutni  – jegyezte meg Schreiner Balázs.

A nyomtatópapírt elsősorban a hipermarketekben és papír-írószer boltokban vásárolnak a felhasználók, az internetes beszerzés részaránya csupán 12 százalék. Azonban a válaszadók 6 százaléka bevallottan a munkahelyről(!) szerzi be a papírt. A valóságban azonban ez a szám jóval nagyobb lehet, de így is megdöbbentő szám.

A nyomtatópatront a válaszadók 42 százaléka az interneten, 35 százaléka pedig szakboltokban szerzi be. Az egyéb csatornák (hipermarket, papír-írószer bolt, műszaki áruház) részesedése jóval 10 százalék alatti. Sajnos vannak, akik a papírhoz hasonlóan a nyomtatóba szükséges festéket is a munkahelyről szerzik be! Ugyanakkor a válaszadók majd fele kizárólag utángyártott festékkazettákat és tonereket használ, további 35 százalékuk vegyesen vásárol eredetit és utángyártottat is. A tulajdonosok mindössze 16 százaléka ragaszkodik a gyári kellékhez.

Nyomtató stilizált grafikája, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– Hasonló külföldi felmérések alapján ez az arány a „keleti blokk” országaiban nagyon hasonló, míg Ausztriában vagy Németországban mintegy 90% az eredeti kellékfelhasználás – mondta Schreiner Balázs a NyomtassOlcson.hu vezető tanácsadója.

– Sokan esnek abba a csapdába, hogy a nyomtató vásárlásakor csak az árát nézik, és nem gondolnak a fenntartás költségeire. Később döbbenek rá, hogy mennyibe kerül a nyomtatás. Persze az igazság kedvéért el kell mondani, hogy rossz nyomtató nincs, legfeljebb rossz választás. Minden nyomtatónak van egy optimális felhasználása, amire tökéletes megoldást jelent. Vásárlás előtt érdemes márkafüggetlen kereskedő véleményét kikérni, mivel rengeteg tapasztalattal rendelkeznek és segíthetnek a választásban – javasolta a szakértő.

…És ha már receptet nyomtattok leggyakrabban, itt egy csodálatos, amit érdemes eltenni!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!