Facebook hozzászólás
218

Így építkezünk, mi…

Az új lakások építése kis-, míg a kiadott engedélyek száma számottevően növekedett az év első három negyedévében a KSH jelentése szerint. Ezzel egyidőben erősödő tendencia a minőségi építőanyagok használata, az energiahatékonyság, valamint a kulcsrakész házak építtetése. Egyre kevésbé éri már meg egyedül bajlódni az építkezéssel.

Talicska az építkezésen, Kép: pixabay
Talicska az építkezésen, Kép: pixabay

Piaci tendenciák a lakásépítések növekedése mögött

– Az építőanyag-kereskedők beszámolói szerint a korábbi hónapokhoz képest lankadni látszik a lakásépítések lendülete, de még mindig elég nagy az érdeklődés a szerkezetépítéshez használt anyagok iránt. Az átlagot Budapest és Közép-Magyarország húzza, ahol a tavalyinál lényegesen nagyobb az építési kedv – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ elnökségi tag.

Energiahatékony tendenciák

Tapasztalatok szerint a családi házaknál az építtetők egyre inkább törekednek a minőségre. Fontos szempont az energiahatékonyság, hogy az újonnan épülő ház minél alacsonyabb üzemeltetési költséggel legyen üzemeltethető. Sok helyen igyekeznek úgy építeni a lakásokat, hogy az üzemeltetéshez megújuló energiaforrásokat használjanak, jellemzően geotermikus és napenergiát. Mindez azonban nem minden esetben igaz az épített lakásokra, ahol a generálkivitelező döntésétől függ az építőanyagok minősége és az energiahatékonyság, – ezek náluk sajnos nem minden esetben a legfontosabb szempontok.

Garázstrend
Egyre fontosabb, hogy takarékoskodjunk az energiaköltségekkel. Már az rengeteget segít, ha épületünket szakszerűen szigeteljük. A falakról, a homlokzatról, a tetőről már sokat írtunk, de mi a helyzet a talpunk alatt? Rengeteget megtakaríthatunk, ha a garázst vagy pincét megfelelően előkészítettük a télre.

Fejlődő kivitelezők

Egyre erősödő tendencia, hogy nő a kivitelezők által kulcsrakészre épített házak és lakások száma. A tendencia mögött három tényező húzódik. Talán a legfontosabb az anyagi megfontolás: egy kivitelező által kulcsrakészre megépített lakás, vagy családi ház esetén alkalmazható az öt százalékos áfa-kulcs, ami önmagában is elég nyomós indok lehet. Másrészről egyre többen látnak lehetőséget abban, hogy telket vásárolva, arra családi házakat, vagy társasházat építve értékesítsék a lakásokat – befektetési céllal. Végül egyre javul az építő cégek szolgáltatásának minősége és színvonala is. Mivel a megrendelők egyre tájékozottabbak, egyre magasabb elvárásokat támasztanak a kivitelezőkkel szemben a szolgáltatás színvonalát illetően is. Erre válaszul megjelentek a kulcsrakész családi ház és lakásépítésre specializálódott, magas színvonalon szolgáltató vállalkozások. Ezek a tendenciák együttesen azt eredményezik, hogy egyre kevésbé éri meg, hogy az építtető maga bajlódjon az építkezéssel – mondta Markovich Béla.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!