Facebook hozzászólás
210

Idén a Tiszában csobbannak a Nagy Ugrók

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik az akcióhoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor! A WWF Magyarország központi eseménye pedig Tiszalökön lesz, a PET Kupa hajóinak beérkezése után.

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) 2005-ben több mint 250 000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

Nagy Ugrás, Kép Merle István
Nagy Ugrás, Kép Merle István

A WWF a tavalyihoz hasonlóan idén ismét felhívást tett közzé Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat 2017. július 9-én. A résztvevő települések vagy közösségek között verseny indul, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás hol veti a legnagyobb hullámot. Azok a települések, amelyek nem közvetlenül vízparton fekszenek, társulhatnak másokkal egy nagy, közös csobbanásra.

A WWF Magyarország idén Tiszalökön rendezi meg a saját Nagy Ugrását. A helyszínválasztás nem véletlen: ebben az évben július 1-jétől 9-ig tart, és ezen a településen ér véget a PET Kupa, mely során a versenyzők olyan úszóalkalmatosságokkal csorognak le a Tisza egy szakaszán, amelyeket a folyó vizéből és környékéről összegyűjtött PET palackokból építenek. A PET hajók kalózai menet közben több tonna hulladéktól tisztítják meg a folyót. Idén a WWF Magyarország csapata is beáll PET kalóznak, vagyis saját csónakkal – a Vízipandával – indul a megmérettetésen, a tiszalöki kikötés után pedig a helyiekkel és a strandra látogatókkal közösen ugrik a vízbe délután 3 órakor.

Megmenekült a tenger pandája!
Óriási siker az Óceánok Világnapján! A WWF május eleje óta sürgeti a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmét, és a fajt veszélyeztető halászhálók tilalmát, amely most megvalósul! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.

Emellett Tiszalökön a Bölcs Baglyok Szögi Lajos Közhasznú Alapítvány aktívan tevékenykedik a környezet- és természetvédelemért, valamint fő céljának tekinti a környezeti és a fenntartható fejlődésre való nevelést, illetve számtalan vizes élőhelyen végez kutató- és oktatómunkát, mint például a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum és Természetvédelmi Tanösvény területén, amely akár meg is tekinthető az esemény napján.

A Nagy Ugrás tiszalöki programjai már délelőtt 11 órakor elkezdődnek a strandon, az érdeklődőket többek között strandfociversennyel és interaktív, vizeinkkel kapcsolatos óriás társasjátékkal, az ugrás előtt pedig vízipisztolyos „bemelegítéssel” várjuk. A WWF Magyarország 25. évfordulója alkalmából ráadásul a résztvevők 25% kedvezményt kapnak a strand mellett található Feketeszakáll Kalandpark belépőjének árából, sőt, még lemosható pandatetoválással is kedveskedünk nekik.

Csatlakozz Te is az idei Nagy Ugráshoz saját közösségeddel, és mutasd meg, hogy Ti vetitek a legnagyobb hullámot, vagy ugorj velünk Tiszalökön július 9-én, délután 3 órakor!

Kattints ide, és olvasd el a felhívást!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!