Facebook hozzászólás
244

Húsvét Bizáncban

Az ortodox Húsvét alkalmából, 2016. május 1-jén, vasárnap 20.00 órakor a Szent Efrém Férfikar Húsvét Bizáncban címmel koncertet ad a Szent István Bazilikában, ahol görög-bizánci és bolgár himnuszok, görög-katolikus énekek, Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek csendülnek majd fel. 

Az Orientale lumen – Kelet világosságasorozat következő koncertjén közreműködik Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád is. A Szent Efrém Férfikar utolsó koncertje ebben a szezonban június 19-én lesz majd szintén a Bazilikában, melyen a világhírű libanoni énekesnő, Abeer Nehme is fellép.

Szent Efrém Férfikar egyenruhában áll egy templomban, Kép: sajtóanyag
Szent Efrém Férfikar, Kép: sajtóanyag

Orientale lumen – Kelet világossága

Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangversenysorozatához, mely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. Május 1-jén görög-bizánci és bolgár himnuszok, görög-katolikus énekek, Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek csendülnek majd fel a Szent István Bazilikában. Közreműködik: Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád (Szent Efrém Iskola – Debrecen, műv. vez.: Nemes József)

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

A névadó
Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”.

A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Az Orientale lumen – Kelet világossága sorozat idei utolsó koncertje a Pünkösdi hangverseny lesz a Szent István Bazilikában június 19-én 20 órakor, melyen a világhírű libanoni énekeső,  Abeer Nehme is fellép.

Komolyzene
Meglepően népszerű a komolyzene a magyarok körében – derül ki egy friss kutatásból. A felmérésből, amelyet 18 ezren töltöttek ki, kiolvasható, hogy ha koncertre ritkábban is járnak, a kistelepülésen élők ugyanolyan arányban hallgatnak komolyzenét, mint a budapestiek, ráverve ezzel a vidéki nagyvárosok válaszadóira is. A megkérdezettek negyede támogatná, hogy az iskolában mindenki tanuljon meg hangszeren játszani, minden ötödik válaszadó pedig ezt egyenesen kötelezővé tenné. A részletekről itt olvashatsz!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!