Facebook hozzászólás
593

Hungarian Rhapsody – ezt ne hagyd ki!

Július 27-én pénteken, a Queen legendás 1986-os Népstadion-koncertjének 32. évfordulóján nagyszabású emlékprogramot rendeznek a XV. kerületi Pólus Moziban. A felejthetetlen estét a Hungarian Rhapsody című másfél órás koncertfilm nagytermi vetítése mellett beszélgetésekkel, élő tribute-muzsikával és kiállítással idézik meg.

Freddie Mercury, Kép: sajtóanyag
Freddie Mercury, Kép: sajtóanyag

A magyar popkultúra és rocktörténelem egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget kizáróan a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én. Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a „Vasfüggöny” mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. A felejthetetlen koncert az együttes utolsó, 1986-os „Magic” néven ismert turnéjába illeszkedett be.

A csillagászati költségvetésű koncert elé számtalan akadály gördült részben az állami bürokrácia útvesztői, részben finanszírozási problémák miatt. A sokáig lehetetlennek tűnő vállalkozást végül úgy sikerült megvalósítani, hogy Hegedűs László főszervező és társai vállalták, professzionális koncertfilmet készítenek az estéről az elérhető legjobb minőségben, 35 mm-es filmre. Miután hosszas lobbizás után az állami szervektől is zöld lámpát kapott a vállalkozás, megindult a lázas szervezés, és a többi már történelem… A koncert máig emlékezetes pillanata, amikor Freddie Mercury a 72.000 fős közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt… című magyar népdalt, olyan ismert slágerek társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.

 

 

A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője számos kultikussá vált magyar zenés film, köztük A kenguru rendezője, Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába és rendkívül jól megtalálta a közös hangot a zenekarral is. A film vezető operatőre a számos Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt. A 17 kamerával, 35mm-es filmre rögzített koncertfilm készítésekor számtalan trükköt és speciális megoldást kellett bevetni, ám a teljes stáb kiváló munkájának köszönhetően egy valóban világszínvonalú koncertfilm született „Magic – A Queen Budapesten” címmel, ami többek között 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés filmje díjat.

Az zenekar 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncertet és előkészületeit.

 

 

A felejthetetlen 1986. júliusi este 32. évfordulóján, 2018. július 27-én pénteken nagyszabású emlékprogramot rendeznek a XV. kerületi Pólus Moziban, ahol a hollywoodi premierfilmek bemutatói mellett már jó egy éve „Rock Klub” néven koncertfilm sorozat is zajlik, beszélgetésekkel kísért vetítésekkel és alkalmanként élőzenés felvezető koncerttel.

Queen koncert Budapesten, Kép: sajtóanyag
Queen koncert Budapesten, Kép: sajtóanyag

A Queen-emlékprogramra a fentiek jegyében szintén különleges kísérőprogramokkal készülnek a szervezők. A vetítés napjával kezdetét veszi a „Queen ’86” című egyhetes relikvia-kiállítás az 1982 óta működő, kezdetben underground klubként működőm majd később hivatalosan is bejegyzett Hungarian Queen Fan Club jóvoltából. A Pannonia Entertainment forgalmazásában vászonra kerülő Hungarian Rhapsody koncertfilm nagytermi vetítése előtt, 19:00 órától Mihály György producer köszönti a közönséget és mesél a koncertszervezés kulisszatitkairól. Ezt követően Szabó Gergely „Szög” zongorista-zeneszerző, az Unplugged Pressure tribute-formáció tagja ad elő Queen-átiratokat zongorán, majd háromnegyed 8 körül kezdődik az évfordulós filmvetítés a Pólus Mozi 120 m²-es vászonnal és vadonatúj vetítés- és hangtechnikával felszerelt Nagytermében. Végül a film után egy különleges kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a program, ahol a koncertfilm megszületésének rejtelmeiről Szabó Gábor, a film egyik operatőre valamint Pósán Zsuzsa és Miklós Mária, a film vágói fednek fel kulisszatitkokat a mozivásznon látott koncertfilm megszületésének rejtelmeiről. A beszélgetések moderátora Gerebics Sándor filmrendező, rádiós műsorvezető.

Jövőre parádésan belecsapunk a lecsóba!

A világhírű hip-hop ikonok, Nicki Minaj és Future bejelentették, hogy közös turnéra indulnak. A “NickiHndrxx”-bulik egyik európai állomása Budapest lesz. Nicki Minaj és Future intenzív közös turnéjuk alatt összesen 50 városba látogatnak el Észak-Amerikában és Európában. A turné első állomása Baltimore, Maryland lesz 2018. szeptember 21-én. A koncertturné érinteni fog olyan helyszíneket, mint Torontó, New York, Los Angeles, München, Párizs, London, Budapest.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!