Facebook hozzászólás
1 643

Hogyan csináljunk finom halászlét? Eláruljuk!

Te tudod, hogy miben különbözik a szegedi, a balatoni és a bajai halászlé? Most egy igazi szakértő segít eligazodni a halászléfajták között, és így kiválaszthatod, hogy melyik a kedvedre való! Akár halászléfőző-versenyen is részt vehetsz július 10. és 13. között a 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztiválon, de ha csak enni szeretnél, akkor is érdemes oda ellátogatnod!

Sajnos, a magyarok a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, de halászlében azért verhetetlenek. Ez az igazi nemzeti étel sokféle változatban kerül az asztalra. Bede Róbert mesterszakács a töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik a bográcsszezon kellős közepén kedvet kapnak a halászléhez.

Kép: Bajai Halfőző Fesztivál

„A legismertebb halászlé kétségkívül a szegedi, a balatoni, a Duna-menti változatok közül pedig a bajai. Utóbbi különlegessége, hogy passzírozás nélkül készül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halból készül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket. A balatoni változatok közös jellemzője, hogy ponty és a magyar tengerből fogott ragadozó hal kerül a bográcsba, az elkészült finomságot pedig sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik” – magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet is kóstolt már.

A mesterszakács szerint jó halászlét képtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba. „Én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak – mondta Bede Róbert, aki a bográcsozáshoz is adott tippeket. – Mindenképpen fával tüzeljünk alá, ami megtartja a hőt, és ami biztosítja azt az aromát, ami a bográcsételekhez elengedhetetlen. Akkor jó a halászlé, amikor kezünket a bogrács fölé helyezve összeragad a hüvelyk- és a mutatóujjunk.”

Ha pedig valaki kiváló halászléket kóstolna szívesen, vagy részt venne a főzőversenyen, az látogasson el július 10–13. között a 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztiválra! A csütörtöktől vasárnapig zajló seregszemle csúcspontja ezúttal is a szombati halfőzés lesz, amikor csak a Petőfi-szigeten és a környező utcákban minden bizonnyal kétezerhez közelít majd a bográcsok száma. A fesztivál négy napja alatt mintegy 150 ezer embert várnak Bajára, ahol 70-80 kísérőrendezvény kínál változatos kikapcsolódást, közöttük a dunai hagyományokat ápoló kézműves foglalkozások, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtanulhatják a bajai halászlétészta gyúrásának módját, a kemencében pedig borsos-kalácsot és lepényt süthetnek. A halfőző fesztivált Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először, akkor 300 kondérban készült a messze földön híres finomság.

Életforma-ajánlat

Beköszöntött a bográcsszezon, mint ahogyan azt a Bajai Halfőző Fesztivál is mutatja. A bográcsban készített halászlé valóban különleges, mint ahogyan az a bográcsban főzött pörkölt, gulyás, paprikáskrumpli és akár a bográcsos lecsó is. Szóval semmiképpen nem szabad a nyárból kifelejteni a bográcsozást! Ehhez ajánlunk egy 10,8 literes öntöttvas bográcsot, az ára 6 290 forint.

Az Életforma Shopban lehet még másféle méretben és rozsdamentes acél változatban is kapni, emellett találhatsz még többféle bográcsfedőt, bográcsállványt és bográcstartót is a tálaláshoz.

Persze nem mindegy az sem, hogy miben tálalod a bográcsban készült finomságot. Sok nagyétkű embernek – mert kinek ne jönne meg az étvágya bográcsozás közben – igencsak alkalmas lehet ez az egyliteres kerámia gulyástál fedővel, amely július 10-éig akciósan 1045 forintért kapható. Van belőle olyan változat, amelyen rajta van, hogy ez egy gulyástál, ám ez a barna kerámiaedény bármilyen bográcsételhez stílusos, és persze praktikus is!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!