Facebook hozzászólás
580

Hogy ne a farok csóválja!

Rengetegen veszik igénybe a közösségi közlekedést négylábú kedvencük kíséretében, mégis, sokan nincsenek tisztában a kutyaszállítás szabályaival. A Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ október 4-én, az Állatok Világnapján közös sajtóeseményen mutatta be, mire érdemes figyelnünk a metrón, a villamoson, a trolin, a HÉV-en és a buszon a kedvencünk és a többi utazó biztonsága érdekében.

Kutya a szatyorban, Kép: Rex/BKK
Kutya a szatyorban, Kép: Rex/BKK

Tudta, hogy kutya a közösségi közlekedési járművek ülésén nem, csak járművek peronján szállítható? És azt, hogy ha négylábú kedvencével utazik, akkor magánál kell tartania az érvényes oltási bizonyítványt? Tisztában van azzal, hogy kutyája számára a mozgólépcső elsődleges balesetforrás, ezért kell őket kézben szállítani? Ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tanácsok is elhangzottak azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Állatok Világnapján, október 4-én rendezett az M4-es metró Szent Gellért tér állomásán a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ. Az eseményen Dr. Koleszár István, a Rex Kutyaotthon igazgatója beszélt a felelős állattartásról. A BKK részéről Dr. Szűcs Panni kommunikációs igazgató ismertette az ebszállításra vonatkozó szabályokat, a Kutyaotthon munkatársai pedig Dolly és Mandarin kutya közreműködésével be is mutatták ezeket.

Most röviden összefoglaljuk a hallottakat!

Hogyan lehet kutyát szállítani a BKK járatain?

Kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár  vagy pofaszorító van rajta.

Kutya utazóketrecben, Kép: Rex/BKK
Kutya utazóketrecben, Kép: Rex/BKK

Mi számít szájkosárnak?

Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amelyik megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz eleget ennek a feltételnek.)

Kutya szájkosárral, pórázzal, Kép: Rex/BKK
Kutya szájkosárral, pórázzal, Kép: Rex/BKK

Lehet kutyát kézben is szállítani?

Igen, de ekkor szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

Milyen jeggyel vagy bérlettel lehet kutyát szállítani?

A kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet kell érvényesíteni (a hajón hajó vonaljegy, a réven teljes árú rév személyjegy, ezeken kívül bármely járat teljes vonalhosszán vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy váltható; a HÉNnek a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszán HÉVjegy, a metrón legfeljebb 3 megállónyi utazásra metrószakaszjegy is használható), de 24 órás, 72 órás jegyet, hetijegyet, 5/30-as napijegyet vagy havi kutyabérletet is lehet vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható, bérletigazolvány nem szükséges hozzá. Természetesen a kutyát szállító utasnak is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal.

Kutya szabályos utaztatása, Kép: Rex/BKK
Kutya szabályos utaztatása, Kép: Rex/BKK

Lehet kutyát ingyenesen szállítani?

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák.

Egy utas hány kutyát szállíthat?

Egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Kutyaszállítás a mozgólépcsőn, Kép: Rex/BKK
Kutyaszállítás a mozgólépcsőn, Kép: Rex/BKK

Mik a szabályai a mozgólépcsőn történő közlekedésnek?

A kutyák számára a mozgólépcső az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért – a kutya biztonsága érdekében – mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

Mit kell magunkkal vinni?

Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával, és azt kérésre a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.

Kedves kutyások! Jó utazást!

Útlevél a vadászgörénynek
Egyre többen utaznak kedvenceikkel az ünnepek alatt is. Ma már az Európai Unión belül szabadon vihetjük magunkkal cicusunkat, kutyusunkat, vagy az egyre divatosabb vadászgörényünket, de mindezekre csak néhány éve nyílt lehetőség. Olvasd el a részleteket is!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!