Facebook hozzászólás
332

Hívott már Hugó?

Tudod, hogy ki az április bolondja? Lehet, hogy pont Te, vagyis akit ma rászednek, akivel a bolondját járatják! Több országban is ismert a kifejezés, de hogy mi az eredete, azt senki sem tudja biztosan! Az viszont biztos, hogy bolondozni, rászedni másokat sokan szeretnek, mert a siker hatalomérzést ad a rászedőnek!

Viziló grafika, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– Halló! Hugó vagyok az állatkertből!

– Ki?

Ha tehát valaki visszakérdezett, és nem tette le a telefont, akkor átverték, és jöhetett a nevetés! Úgy 50-60 évvel ezelőtt ez volt a legviccesebb április elsejei tréfa Budapesten.

De hogy honnan ered az április 1-jei tréfálkozás, azt senki sem tudja pontosan.

Az egyik magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más elemzés szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek. Más források szerint az ilyenkor szokásos bolondos időjárásra is utalhat e nap.

Mióta járatják veled?
Bolondot csináltak ma belőled? Ne törődj vele, hiszen április elseje a tréfálkozás, a mókázás napja. A népszokások szerint ilyenkor nem illik megsértődni az ötletes tréfákon, és a jól irányzott poénok mindenképp frissítően hatnak ránk. No, de mióta is járatják a bolondját velünk?

A XVII. században éppen ezen a napon óhajtott meglépni francia börtönéből Lotaringia hercege. Valaki felismerte menekülés közben. A cselédlány szólt is az őröknek, de azok csak legyintettek rá, hisz április 1-je volt. Mire kiderült, hogy a herceg tényleg kereket oldott, már bottal üthették a nyomát.

Az ősi bolondozás a sajtó fejlődésével óriási méretűvé vált. Már 1798-ban feltűnő hirdetés jelent meg a brit lapokban, miszerint ezen a napon soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba. Az olvasóknak nem tűnt fel, hogy az állítólagos menet tagjaiban nincs semmi különös: öreg és fiatal, özvegy és vőlegény, agg és gyermek, vagyis a társadalom minden rétegét felsorolták. El is ment egy csomó ember, hogy megnézze, a londoni csodát. Amikor már elég nagy volt a tömeg, valaki elkiáltotta magát, hogy április 1-je. Mindenki nézett a másikra, majd elnevették magukat, és szétszéledtek.

Nevető nő, Kép: pixabay
Nevető nő, Kép: pixabay

Egy múlt századi francia lap egyszer csak azt írta, hogy lebontják Párizs jelképét, az Eiffel-tornyot. Ócskavas-kereskedők hada látta meg a nagy üzleti lehetőséget, és jelent meg licitálni – április 1-jén.

Az általam is nagyra becsült BBC 1957-ben e nevezetes napon adott hírt a gazdag svédországi spagetti-termésről. Többen lecsaptak a nagy lehetőségre, és keresni kezdték a kertészetekben a spagetti-facsemetéket.

Egy kínai újság 1997-ben arról számolt be, hogy Peking és London megállapodása értelmében Hongkong a briteké maradhat, ha Kína cserében megkapja Észak-Írországot vagy Gibraltárt…

Szóval, találékonyságban és átverésben nem volt és nincs is hiány! Azt javaslom, legyünk körültekintőek a hazai hírfogyasztásban a napokban is, mert annyi minden megtörténhet…, meg az ellenkezője is! Az nem rajtunk múlik, hogy mit akarnak nekünk beadni, de hogy mit hiszünk el, vagyis lesz-e belőlünk április bolondja, az már igen! Sok vidámságot!

(Forrás: wikipedia, Múlt-kor)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!