Facebook hozzászólás
379

Hincz Gyula titkos múzsája

Hincz Gyula munkásságának eddig ismeretlen korszakából mutat be egy jelentős grafikai gyűjteményt a BÁV Aukciósház. A nagyszámú és az életmű szempontjából is sok újdonságot tartogató alkotásokban közös, hogy mindegyiket egy titkos szerelmi viszony ihlette. Maga a műfaj ugyan nem meglepő az életműben, de az eddig ismert Hincz-aktok szinte mindegyike a mester feleségét, Neufeld Annát ábrázolja. A művészettörténészek eddig őt tartották Hincz egyetlen múzsájának.

Hincz Gyula egyik aktja, Kép: BÁV
Hincz Gyula egyik aktja, Kép: BÁV

A most előkerült grafikák arról a majd tízéves titkos viszonyról mesélnek, amelyet az Iparművészeti Főiskola élére kinevezett Hincz az akkor titkárnőként ott dolgozó Bene Margittal folytatott. A kapcsolatnak Hincz édesanyja vetett végett, amikor halálos ágyán, utolsó kívánságaként, megeskette fiát, hogy visszatér feleségéhez.

A mester életének ezt az 1958-1968-ig tartó munkásságát eddig alig ismertük. A mindig termékeny művésztől szokatlanul kevés mű maradt fenn ebből az időszakból. Ma már tudjuk, hogy ezalatt a 10 év alatt szinte csak Margitkát festette, az alkotások pedig a szakítás után a múzsánál maradtak. A hagyatékot jelenleg is Bene Margit örökösei és a BÁV gondozza.

A művek megértéséhez fontos tudni, hogy Hincznek nem lehetett gyermeke feleségétől, szeretőjének azonban két lánya is volt, így ebben a viszonyban a festő tulajdonképpen rálelt a keresett családra. Ez a vágy és csodálat – és vélhetőleg a tudat, hogy ez valójában mégsem az övé – visszaköszön képein, ahol felmagasztosítja a női princípiumot. A hinczi szimbólumrendszer csúcspontjává és mozgatójává a nőiség és a termékenység válik. A várandós nőalakok, duzzadt csípők és combok, explicit módon ábrázolt összefonódó testek mind erről tesznek tanúbizonyságot.

Hincz Gyula (1904-1986)
Hincz Gyula, Kép: BÁV
Kép: BÁV

Kétszeres Kossuth- és Munkácsy-díjas magyar grafikus, festő. A hatvanas évek nagy grafikus nemzedékének egyik meghatározó alakja volt. Nemcsak festményeket és rézkarcokat, hanem könyvillusztrációkat, szobrokat, murális alkotásokat, köztük üvegmozaikot, kerámiát és gobelint is készített. Ahogy életrajza, úgy művészete is változatos, sokfelé ágazó. Számos stílusban festett, de alkotásai mindig reflektáltak a legfrissebb európai művészeti irányzatokra.

A tárlaton mintegy 60 darab egyedi grafikát, valamint több, a 60-as évek első feléből származó nagyméretű, olajtechnikával készült aktot tekinthetnek meg a látogatók.
Július 19-én Szemérmetlen prüdéria címmel Dr. Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus, Fajgerné Dudás Andrea, festőművész, Szabó Eszter Ágnes, kurátor segítségével leplezzük le az emberi testhez való viszonyunkat a művészet tükrében. Ezen kívül további ingyenes tárlatvezetéseken és kerekasztal beszélgetéseken ismerhetik meg a modern európai törekvések egyik kiemelkedő magyar képviselőjének művészetét. Az ingyenes kiállítás a BÁV Apszistermében, Budapesten, a Bécsi utca 3. alatt tekinthető meg július 31-éig hétköznaponként 10-től 19 óráig, illetve szombaton 10-től 14 óráig.

Viktória királynő titka
A magas és jóvágású Abdul alig huszonnégy évesen érkezett Agrából Angliába, hogy az aranyjubileumát ünneplő Viktória királynő asztalánál szolgáljon fel. Az indiai ifjú alig egy év leforgása alatt az udvar befolyásos személyisége lett. Megjelen az erről szóló könyv, és hamarosan az abból készült film is látható a hazai mozikban!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!