Facebook hozzászólás
297

Híd a közös jövőbe

Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének tagjai. PostEurop 2018-ra a hidak témakört választotta – ezzel érzékeltetve a tagországok közös értékeit és a filatélia fontosságát. Az EURÓPA bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben  készült.

Bármelyik korban és bármelyik országban készült hidak funkcionalitásuk mellett mindig az összetartozás, az összeköttetés és a kapcsolatok szimbólumai. Az általuk nyújtott előnyök kézzelfoghatóak, a kisebbek egy közösség, a nagyobbak akár egy egész régió fejlődését támogathatják. Sok híd kiemelkedő építészeti megoldás, látványukkal a táj lenyűgöző részei lehetnek.

Európa bélyeg, 2018, Kép: Magyar Posta
Európa bélyeg, 2018, Kép: Magyar Posta

Az első címleten a Megyeri híd látható, amely a maga 1861 méteres hosszával jelenleg Magyarország második leghosszabb hídja, egyben a leghosszabb folyami híd nálunk.  Hosszirányban öt dilatációs szakaszból áll: külön szerkezetek a két végén az árterek fölötti és a középső részén a Szentendrei-sziget fölötti szakaszok, valamint a Nagy Duna ágat és a Szentendrei Duna ágat átívelő részek.

SZAVAZZUNK!
Legyen ismét magyar a legszebb EURÓPA bélyeg! 2018. szeptember 9-éig itt lehet szavazni, hogy a Megyeri hidat ábrázoló magyar bélyeg legyen Európa legszebbje!

A Nagy Duna ág fölötti 600 méter hosszú, 300 méter nyílású szerkezet Magyarország első ferdekábeles hídja, 100 méter magas pilonjai nagy „A” betűt formálnak. A pilonok szárai közül az egyikben lépcső, a másikban lift található. A 2006 és 2008 között épült híd a Budapestet körülölelő M0-ás autópálya északi szektorában található. Csodálatos mérnöki létesítmény, méltó a budapesti Duna-hidak családjához.

Európa bélyeg és boríték, Kép: Magyar Posta
Európa bélyeg és díszborítéka, 2018, Kép: Magyar Posta

A második címleten bemutatott Kőröshegyi völgyhíd, ami 1872 méteres hosszával jelenleg Magyarország leghosszabb hídja, az M7-es autópálya Balaton melletti szakaszán található, Kőröshegy és Balatonföldvár szomszédságában. A 17 nyílású, feszített monolit vasbeton szerkezetű műtárgy 2004 és 2007 között épült. A pillérek közti támaszköze 120 méteres, a legmagasabb pillér 80 méter magas.

Ez lett idén az Év Gyógynövénye
A valódi levendula lett 2018 gyógynövénye – így döntött a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. Ebből az alkalomból alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A sorszámozott blokk 70 000 példányban, Maros Krisztina grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Minden pillérében lépcső található, kettőbe a hídvizsgálatokat megkönnyítendő lift is épült. A majd 3%-os hosszesés eredményeként a két hídfő közti magasságkülönbség több mint 53 méter. A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az egész hídról összegyűjtik a csapadékvizet, és csak több lépcsőben történő tisztítás után engedik vissza a természetbe. Egyedülálló, kiemelkedő, tekintélyt parancsoló mérnöki alkotás.

A kisív keretrajzán a Szegedtől északra, az M43-as autópálya részeként épült, a Tisza felett átívelő Móra Ferenc híd részlete látható. Az első napi borítékon szintén a Megyeri híd és a HIDAK felirat, a Megyeri híd „A” betűt formáló pilonjának képi kompozíciójával szerepel. Az alkalmi bélyegző grafikájának alapjául a Kisapostagot Dunavecsével összekötő, Dunaújvárosi hídnak is nevezett Pentele híd sematikus ábrája szolgált.

(Forrás: Hídépítők Egyesülete, Magyar Posta)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!