Facebook hozzászólás
343

Hat hazai tuti úti tipp a húsvéti szünetre

Lélegzetelállító  helyekért nem kell átlépnünk az országhatárt; vízeséseink, tengerszemünk, sőt, Nemzetközi Csillagoségbolt-parkunk és bioszféra-rezervátumunk is van. A trivago.hu szálláskereső weboldal összegyűjtötte azokat a különleges, olykor eldugott vidéki úti célokat, melyek tökéletesek egy húsvéti családi kiránduláshoz! Csemegézz!

Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Szilvásvárad, Fátyol-vízesés, Kép: trivago.hu
Szilvásvárad, Fátyol-vízesés, Kép: trivago.hu

Szilvásvárad és a mellette elterülő Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. A helyi Nemzeti Park erdeiben két tanösvény áll a túrázni vágyók rendelkezésére, de családosoknak kihagyhatatlan program az erdei kisvasút is, mely gyors és élményekkel teli utazást nyújt a Szalajka-völgy főbb látnivalóihoz. A kis szerelvény Szalajka-Fatelepről indul és elvisz egészen a Gloriette tisztásig; ott található a terület leglátványosabb természeti képződménye, a Szalajka-forrásból táplált Fátyol-vízesés. Ez a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló, mésztufagáton leáramló zuhatag egyesek szerint a vízpermet fehér fátyláról, mások szerint a csipkéhez hasonló mésztufáról kaphatta nevét. (forrás: Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület)

Szenna, Zselici Tájvédelmi Körzet

Szenna, falumúzeum kis házzal, templommal, Kép: trivago
Szenna, Kép: trivago.hu

A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén található, 1200 km²-es területén keverednek az érintetlen természeti és a gazdag kulturális értékek. Szelíd dombjai és jellegzetes erdőtársulásai miatt kedvelt kerékpáros úti cél. Ráadásul nemcsak nappal, hanem éjjel is; a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el (egy skóciai nemzeti parkkal együtt) 2009-ben Európában elsőként a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, köszönhetően annak, hogy az éjszakai látványt ott alig zavarják mesterséges fények. Egyik legkülönlegesebb látnivalója a Szennai Skanzen, melynek zsúpfedésű, füstöskonyhás lakóházai a múltba repítik a látogatót. Az 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu, Szenna közepén, a közösség aktív részvételével jött létre. (Forrás: znamenák©photo)

Tiszafüred, Tisza-tó

A Tisza egyik kis ágán fa híd, amin a turisták is sétálhatnak, Kép: trivago.hu
Tiszavirág Ártéri Sétaút, Kép: trivago.hu

 

A Tisza-tó és környéke egyedülálló természeti kincsnek számít, amiért egy tavaszi hétvégén is érdemes otthagyni a nagyvárosi forgatagot. „Fővárosa” Tiszafüred települése, ahonnan a Hortobágyi Nemzeti Park és az annak részét képező tavi madárrezervátum is könnyen elérhető. Utóbbi a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, szigorúan védett terület, mely csak csónakkal közelíthető meg. Ennek is köszönhető, hogy európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág jött létre a területen. A szerencsések bakcsót, kanalasgémet, kormoránt, kócsagot is láthatnak. Madárlesre tökéletes a Tiszavirág Ártéri Sétaút 1,5 km-es tanösvénye is, mely megfigyelő tornyokkal, teknővájással, kosár- és gyékényfonással is egész évben várja a terület élővilágára kíváncsi látogatókat. (Forrás: tiszafüred.hu)

Sárospatak, Zempléni Tájvédelmi Körzet

Megyeri-hegyi tengerszem, Kép: trivago.hu
Megyeri-hegyi tengerszem, Kép: trivago.hu
Sárospatak kulturális öröksége megkérdőjelezhetetlen; a sárospataki vár (vagy Rákóczi-vár) középkori építménye bizonyára sokak számára ismerős, hiszen az 500 forintos bankjegy hátoldalát díszíti. Kevésbé ismert azonban, hogy az észak-magyarországi település környéke rengeteg természeti értéket is rejt. A leglátványosabb talán az egykori bánya fejtési gödreiből maradt Megyer-hegyi tengerszem. Vizének mélysége eléri a 6,5 métert is, a körülötte magasodó sziklák pedig helyenként 70 méteresek. A tó most kalandot ígérő ösvényekkel várja a túrázókat. A Sárospatakhoz közeli Zempléni Tájvédelmi Körzet vulkanikus eredetű vonulatai, keskeny völgyei, gyertyános tölgyerdei és bükkösei is kitűnő helyszínei lehetnek egy családi hétvégének. (Forrás: Hadobás Ingrid)Zirc, Bakony
Tés, szélmalom, mellette lekaszált, tekert búzaszálak, Kép: trivago.hu
Tés, szélmalom, Kép: trivago.hu

Az ott található kisebb települések kulturális látnivalóinak, valamint a röghegység természeti kincseinek köszönhetően a Bakony sem maradhat le a listáról. A térség központja Zirc, mely a környék fennmaradt történelmi, művészettörténeti értékeinek egy jelentős részét őrzi. A város tökéletes kiindulópontja egy bakonyi gyalog-, vagy biciklitúrának; a környék arborétumain kívül érdemes ellátogatni a Hubertlaki-, másnéven Bakonyi Gyilkos-tóhoz, melyet erdélyi testvéréhez hasonlóan halott fák csonkja tűzdel, de a tési szélmalmok is megérnek egy rövid utat. Túrázóknak kézenfekvő egy bejáratott útvonalon elindulni; a Boroszlán tanösvény meredek kaptatókon, fennsíkokon vezet és útvonalán található a környék leglátogatottabb barlangja, az Odvaskői is. (Forrás: Tourinform Zirc)

 Fertőd, Fertő-tó

Fertő-tó madarakkal, Kép: trivago.hu
Fertő-tó madarakkal, Kép: trivago.hu
Ne felejtsd el!
A Pécsett, a Botanikus Kert is számtalan érdekességet kínál! Keresd fel! Elámulsz!

A Fertő-tó Közép-Európa legnagyobb sztyepptava (síkvidéki, sós állóvize), mely a kerékpárosok egyik legkedveltebb magyarországi úti célja. A Hanság Tájvédelmi Körzettel együtt ez a terület alkotja a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, melyet a 70-es évek végén bioszféra-rezervátummá nyilvánítottak. A hivatalos leírás szerint tehát „előmozdítja és bemutatja az ember és bioszféra között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot”. A Fertő-tájon a korán kelők hajnali madárlesre mehetnek, de kenutúrán, vagy csónakázáson is részt vehetnek. A terület egyik legjelentősebb települése Fertőd, mely a természeti értékek mellett olyan ember alkotta látnivalókkal várja a turistákat, mint az Esterházy-kastély, vagy a barokk Muzsikaház. (Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park)

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!