Facebook hozzászólás
209

Harry Potter toleránsabbá tesz

A Harry Potter olvasása csökkenti az előítéleteket egy most közzétett angol–olasz kutatás szerint. A könyv olvasásakor a főszereplővel jobban azonosuló gyerekek toleránsabbá váltak a különböző kisebbségekkel szemben.

Harry Potter beállítottsága pozitív – Kép: wikia.com

Az olasz és brit kutatók elsőként 34 olasz általános iskolást vizsgáltak, akiket a bevándorlókkal kapcsolatos hozzáállásukról kérdeztek. A következő hat hétben részleteket olvastattak velük a Harry Potter-regényekből, majd hat hét elteltével újra kitölttették velük a kérdőíveket. Az új válaszok alapján a gyerekek empátiája nőtt a bevándorlókkal szemben – írta a brit Daily Mail cikke nyomán az MTI. A kutatást ezután angol és olasz főiskolai diákok körében folytatták, akiket elsősorban a menekültekkel szembeni hozzáállásukról kérdeztek. A regényrészletek elolvastatása után kapott eredmények egybevágtak a korábbi olaszországi tapasztalatokkal.

A tanulmány szerint az olasz gyerekekre hatással volt Harry Potter pozitív beállítottsága és viselkedése a kisebbségi csoportokkal szemben, amely lecsapódott a való életben mutatott gondolkodásukban is. Vagyis a regények olvasása az előítéletek csökkenéséhez vezethet, nem csupán a bevándorlókkal vagy menekültekkel, de a szexuális kisebbségekkel szemben is – foglalta össze a kutatás eredményeit a Daily Mail.

Filmtrilógia készül Harry Potter tankönyvéből
A Harry Potter-regényekben az ifjú varázslótanonc egyik roxforti tankönyve a főhős születése előtt 70 évvel íródott Legendás állatok és megfigyelésük című kötet. Most ebből a fiktív tananyagból készül film, nem is egy, hanem három.

A kutatók szerint a Harry Potter-regények fantáziavilágában sokrétűen jelenik meg az előítéletek kérdése. Például Voldemort, a regények főgonosza párhuzamba állítható Hitlerrel. Voldemort abban hisz, hogy minden hatalmat az „aranyvérű” varázslók kezébe kell adni, míg „sárvérű” társaikat, a varázsképességek nélkül született muglikat és más fantázialényeket el kell nyomni, vagy rabszolgasorba kell kényszeríteni.

Harry Potter ezt még megbánja!?
Harry Potter szülőanyja, Joanne K. Rowling elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor a regényfolyam végén nem Hermione-nal boronálta össze főhősét. Bevallotta: személyes vágya öltött testet a rossz döntésben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!