Facebook hozzászólás
220

Harc az állati eredetű járványok ellen

Támogatta az Európai Parlament a madárinfluenza, afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek terjedésének megelőzését és megfékezését célzó intézkedéseket. Az állatok között, de potenciálisan emberekre is átterjedő betegségekről szóló uniós rendelet különös figyelmet fordít a megelőzésre és a szakembereknek is segíthet lépést tartani a tudományterület fejlődésével.

Bütykös hattyú úszik avizen, Kép: wikimedia
Bütykös hattyú, Kép: wikimedia

– Óriási siker az állategészségügyi rendelet elfogadása. Ez a dokumentum három dolgot tesz lehetővé. Először is összeköti az állategészségügyet a -jóléttel, és összekapcsolja azokat az emberi egészséggel. Ez a közvetlen kapcsolat, együtt az antibiotikumok felelős használatára helyezett hangsúllyal segít majd az egyre terjedő antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet. Másodszor, lehetővé teszi a hatóságok és a tenyésztők számára a fertőző állatbetegségek megelőzésére és ellenőrzésére való nagyobb összpontosítást. És harmadjára, 40 különböző jogszabályt egyesít egyetlen rendeletben – nyilatkozta a rendelet előadója Jasenko Selimovic, liberális, svéd képviselő.

Megelőzés: jó állattenyésztési gyakorlatok és gyógyszerek felelős használata        

Az új szabályozások, összhangban a Parlament bevett álláspontjával, nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, valamint tisztázzák az állattenyésztők, kereskedők, állatokkal foglalkozó szakemberek, beleértve az állatorvosokat és a háziállattartók kötelezettségeit.

Minden állattenyésztő, állattartó és kereskedő számára kötelező lesz a jó állattenyésztési gyakorlatok elveinek és az állatgyógyászati készítményeknek a felelősségteljes alkalmazása. Az állatorvosoknak feladatuk lesz az állatok egészsége és jóléte, illetve az emberi egészség közötti kölcsönhatásokkal kapcsolatos tudatosság növelése. Az Európai Bizottság, a maga részéről, elkötelezte magát, hogy felügyelni fogja az állati antibiotikumok használatát a tagállamokban, és e cél érdekében rendszeresen összehasonlító elemzéseket fog publikálni.

Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

Gyors, átlátható, inkluzív és tudományosan alátámasztott döntések

Az új rendelet felhatalmazza a Bizottságot, hogy azonnali lépéseket tegyen, ha kitör egy járvány, amely „nagy jelentőségű hatással” lehet a közegészségügyre és a mezőgazdasági termelésre. A képviselők gondoskodtak róla, hogy az Unió potenciálisan veszélyes betegségeit tartalmazó listájának a frissítésekor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakembereinek a véleménye is figyelembe vegyék, valamint hogy a készenléti tervek elkészítésekor a mezőgazdász szervezeteket, állatorvosi társulásokat és más szereplők is bevonják a folyamatba.

Következő lépések
A Parlament jóváhagyását követően a rendelet immáron kihirdethető az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet 20 nappal a kihirdetése után lép hatályba, és azután öt évvel válik alkalmazandóvá.

Az állatjólét növelése és az illegális állatkereskedelem elleni küzdelem

Minden járványvédelmi intézkedésnek figyelembe kell vennie az állatjóléti szempontokat, és meg kell kímélnie minden tárgyát képező állatot, beleértve a kóbor állatokat, az elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől.

Az állatbetegségek kóbor vagy illegálisan árusított állatok általi terjesztését megakadályozandó a képviselők olyan szabályokat is beillesztettek, melyek kötelezővé tennék minden hivatásos állattartó és állatkereskedő regisztrációját továbbá felhatalmazná a Bizottságot, hogy szükség esetén a tagállamokat utasítsa nemzeti számítógépes adatbázisok létrehozására kutyákról, macskákról és egyéb házi kedvencekről.

Nemrég az állatcsempészek ellen vette fel a küzdelmet az Európai Parlament!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!