Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 25. 13:00 | László Márta

SZEZONNYITÓ

Nyulak váltott műszakban

Jubileumi emlékévet tart a Fővárosi Állat- és Növénykert. Augusztus 9-én ünneplik az intézmény fennálllásáank 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig jubileumi bélyeget bocsát ki – jelentette be az állatkert főigazgatója, dr. Persányi Miklós. Nyárra elkészül az Állatkert történetét felidéző jubileumi képes album is, az intézmény honlapján és Facebook-oldalán pedig már januárban elindult az a hetente megjelenő cikkekből álló sorozat, amely a kert történetének egyes korszakait mutatja be a legújabb történeti kutatások alapján. 

Fővárosi Nővény és Állatkert: főbejárat, Kép: sajtóanyag

Fővárosi Nővény és Állatkert, Kép: sajtóanyag

A jubileumi emlékévtől függetlenül is számos programot kínál az Állatkert az idei szezonban. A programnaptár jeles napjai közül időben a legközelebb a húsvét van. Húsvétkor az Állatkertben nyuszisimogató várja a nagyközönséget, amelyet idén a Japánkert mellett, az úgynevezett Noé-arénál alaktíják ki. A nyuszisimogatóban a nyulak “váltott műszakban” teljesítenek majd szolgálatot, a gyerekek pedig felügyelet mellett simogathatják a tapsifülesek. A főigazgató ezúttal is felhívta a figyelmet a felelős állattartásra: alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyulak és más állatok vásárlását, és alaposan mérlegelni kell, hogy a leendő gazdi valóban tud-e az állatról jó gazdaként gondoskodni. Az intézmény honlapján praktikus tanácsok olvashatók a nyúltartóknak. Dr. Persányi Miklós ismét elmondta, hogy az Állatkert 2008 óta már nem fogad be nyulakat, s ez így lesz az idei évben is!

Nyuszik esznek, alattuk szalma, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái című, kínai fényvarázs az Állatkertben alcímű fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd este 7 és 10 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott, ám a hazai közönség most először találkozhat ezzel a látványossággal. A Sárkányok Éjszakái egzotikus kulturális látnivalóként jól illeszkedik az Állatkert azon hagyományos célkitűzéséhez, hogy a távoli tájak állat- és növényvilágának bemutatása mellett e távoli országok kulturális, művészeti hagyományait, civilizációját is megismertessék a nagyközönséggel.

Április végén tartják meg a Föld Fesztivált, ami az idén április 20-tól 24-ig fog tartani. A rendezvény kiemelt témája az élővilág sokfélesége lesz, a programon az Állatkert mellett több partnerszervezet, így a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Botanikus Kertek Szövetsége, az ELTE Konfuciusz Intézete és a Magyar Környezeti Nevelés Egyesület is képviselteti magát. Április 3-án a Föld Fesztiválhoz kapcsolódóan tartják meg a pedagógusok számára szervezett nyílt napot, illetve lesz ebben az időszakban egy az ázsiai vadlovakkal foglalkozó fotókiállítás is.

Nyáron ismét megrendezik a Zenés állatkerti esték koncertsorozatot, amely az idei esztendőben 8 előadásból áll majd. Augusztus utolsó péntekén pedig az Állatkertek éjszakája programjaival várják az érdeklődőket. Október elején az Állatszeretet Fesztivál színesíti majd a kert kínálatát. A főszezonban a fentiek mellett az úgynevezett Légyott programok is érdemesek a közönség figyelmére. Minden egyes napon harminc, előre meghirdetett időpontban látványetetések, állatfoglalkoztatók közül választhatnak a látogatók. Nemrégiben átadták az új állatsimogatót is, ami a makik kifutójának közelében található.

Cebu szigeteki kan disznó, Kép: Bagosi Zoltan

Cebu szigeteki kan disznó, Kép: Bagosi Zoltan

Az Állatkertben lakó állatokkal kapcsolatban a főigazgató kiemelte a közelmúlt legfrissebb állatszaporulatait, köztük a lajhárkölyköt, a csupasz turkáló kölyköket, a luzoni kéregpatkány kölyköt, a borzas gödény fiókákat és a bronzszárnyú galamb fiókát, valamint a hétvégén született, de jelenleg még nem látható ázsiai vadkutya kölyköket is. Ezek az állatok mind a 2016-os évben jöttek a világra. Az elmúlt év eredményeit értékelve felhívta a figyelmet a koalák sikeres első évére, valamint a kritikusan veszélyeztetett cebui disznókra. Ez utóbbiakat az Állatkert a tavalyi év második felében szerezte be, s azóta náluk is volt gyermekáldás.

Idén újabb állatokkal gazdagodik az intézet: a tervek szerint az indiai oroszlánok családja bővül egy nőstény tenyészállattal, illetve egy állatkertekben igen ritkán látható hüllőfaj, a borneói süketgyík bemutatásának előkészítése is megkezdődött.

A hivatalos szezonnyitó záróakkordjaként az Állatkert munkatársai felköszöntötték a Chuij nevű hím orangutánt, aki 1996. március 4-én született, vagyis éppen ezen a napon ünnepelte huszadik születésnapját. Az állat 2004. december 13-án érkezett Budapestre a Hamburgi Állatkertből, s az azóta eltelt időben összesen öt utódja született a vele együtt élő nősténytől. Chuij születésnapi meglepetésként egy tortátis kapott a gondozóktól. A torta piskótalapokból épült fel, a krémet gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készítették, a torta tetejére pedig különféle gyümölcsök, ananász, banán és kiwi, illetve almaszeletekből kanyarított húszas szám, illetve a gyertyákat jelképező sóspálcikák kerültek, amelyek tetején a lángocskákat áfonyaszemek helyettesítették. A torta mellett Chuij új játékokat, dobozokat, méterárut is kapott.

Az ajándékokat a gondozók az egyik belső férőhelyre készítették be, majd utána engedték oda az ünnepeltet. Az állat vérmérsékletére jellemző, hogy először kedvenc pihenőhelyéről szemlélte az ajándékokat és az üvegfal túloldalán őt köszöntő közönséget, majd csaknem egy óra elteltével az egyik ajándékként megkapott szövetdarabot húzta a saját fejébe, végül másfél órával a tulajdonképpeni köszöntés után kezdett el a tortából falatozni.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!