Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 29. 11:00 | László Márta

ÉLETMENTÉS

Gyógyvarázs a vérmosáshoz

Magyarországon körülbelül 1 millió vesebeteg él, közülük több ezer gyerek. A nem megfelelő veseműködés miatt a szervezetben felhalmozódhatnak az életveszélyes méreganyagok, ezért dialízis kezelésre van szükség. Az egyik legismertebb pénzintézet Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatnak köszönhetően az ország 13 mentőállomása és 10 kórházi osztálya gazdagodik új orvosi műszerekkel, köztük új dialízisgépet kap a Semmelweis Egyetem Vese és Művese Osztálya.

Dialízisgép, Kép: K&H

Az életmentő dialízisgép, Kép: K&H

Magyarországon évente 3-6 új gyereknél kezdenek vesepótló dialízis-kezelést, amire akkor van szükség, ha a vese nem képes ellátni méregtelenítő funkcióját. Hetente háromszor, akár egy hónapon keresztül kell ilyen vértisztító kezelésre járnia annak a kicsinek, akinek a szervezetében életveszélyes méreganyagok halmozódnak fel.

– Egy-egy ilyen kezelés átlagosan 4 órát vesz igénybe, ennyi idő kell ahhoz, hogy a dialízisgéppel átmossák a gyermek vérét. A teljes gyógykezeléskor 10-12 alkalomra lehet szükség, így egy átlagos testsúlyú gyerek esetében az áttisztított vér mennyisége akár a 40-50 litert is elérheti – hangsúlyozta ki Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Egy ismert pénzintézet Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatnak köszönhetően most az ország 13 mentőállomása és 10 kórházi osztálya gazdagodik új orvosi műszerekkel. Az adományból jut a Semmelweis Egyetem Vese és Művese Osztályára ugyanúgy, mint több vidéki intézménybe. Ezekkel az új műszerekkel több mint 66 ezer kis beteget láthatnak el évente.

Csak természetesen!
Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!