Facebook hozzászólás
387

Görbülhet a répád!

Teszt jelleggel az egyik brit székhelyű nagy áruházlánc is bevezeti „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatát. Ez azt jelenti, hogy mostantól a hagyományos esztétikai megjelenésnek nem megfelelő, például nem szabványos formájú, súlyú vagy méretű, de egyébként tökéletes minőségű és élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöket is átvesz egyes szállítóitól, vevőinek pedig az általános kínálatnál olcsóbban adja. Az akcióban 50 közép-európai, köztük 12 magyarországi üzlet vesz részt. A cél, hogy termelői oldalon is segítsen a társaság csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

Tescos krumpli, Kép: TescoAz ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada kerül a szemétbe, Magyarországon pedig 1,8 millió tonna ilyen hulladék keletkezik évente a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint. A hulladék mennyiségéért egyaránt felelősek a háztartások és kereskedők, de nagy a veszteség a termelői oldalon is. Az Európai Unió Fusions 2016 jelentése szerint a tagállamokban már a termelés alatt 9,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe minden évben.

– Azzal, hogy a Tesco a hagyományos esztétikai termékspecifikációknak nem megfelelő, de élvezeti értékét és élelmiszerbiztonsági szempontból tekintve tökéletes zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi szállítóitól, hozzájárul a termelői oldalon keletkező élelmiszer-hulladék és a termelőknél jelentkező veszteség csökkentéséhez, a társaság jó példával jár elöl más vállalatok számára is – nyilatkozta Magyar Henrietta, a Tesco kormányzati és közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere.Tescos alma, Kép: Tesco

A Perfectly Imperfect termékkínálat a brit Tesco üzletekben nagyon népszerű, éppen ezért döntött úgy az áruházlánc, hogy teszt jelleggel a közép-európai vásárlóknak is elérhetővé teszi a megszokottól eltérő méretű, formájú vagy súlyú, de minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöt az általános kínálatánál kedvezőbb áron. A budaörsi, a győri, a siófoki, a pécsi, az orosházi, a szigetvári, a gyulai, a nagykőrösi, a hajdúszoboszlói, a monori, a debreceni és a szolnoki Tesco hipermarketben a tesztidőszak ideje alatt burgonya, valamint magyar termelőtől származó répa és alma szerepel majd a „tökéletesen tökéletlen” kínálatban. A folytatásról a vásárlók visszajelzései alapján döntenek majd.

– Komoly gondot jelent a kis méretű, súlyú, szabálytalan alakú vagy minimális héjhibával rendelkező gyümölcsök értékesítése, hiszen ezek belső, vállalati szabályozási okokból alapvetően nem kerülhetnek a polcokra, és nem marad más megoldás, minthogy gyakran meg kell semmisítenünk ezeket.

Élelmiszer kisokos
Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel, itallal találkozhatunk a boltok polcain. De vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Ezeknek a gyümölcsöknek a beltartalmi és élvezeti értéke, az ízvilága teljesen megegyezik az adott fajtára jellemzővel, attól semmivel nem marad el. Éppen ezért üdvözöljük a Tesco „Perfectly Imperfect” kezdeményezését, hiszen így jóval kevesebb zöldség és gyümölcs végzi majd hulladékként. Így a veszteségünk is csökken és egy olcsóbb kínálatot tudunk nyújtani a vásárlóknak – mondta dr. Kovács Oszkár, a Szatmárkert-Hodász Szövetkezet igazgazósági elnöke. A társaság almái a következő hetekben érkeznek meg az áruházakba.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!