Facebook hozzászólás
640

Gödöllői halotti lepel

Hagyományainak megfelelően bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot a Magyar Posta. A bélyegképen és az alkalmi borítékon Szekeres Erzsébet képző- és textilművész, Krisztus síri leple c. alkotása, illetve annak részlete található. A filatéliai kiadványok Tóth László grafikusművész tervei szerint, öntapadós bélyegként a Pátria Nyomda Zrt.-ben készültek.

Húsvét bélyeg, 2017, Grafika: Tóth László
Grafika: Tóth László

Húsvét Jézus halálának és feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe. A Biblia szerint Jézus Krisztust pénteken feszítették keresztre és a harmadik napon, vasárnap támadott fel. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. 2017-ben a keleti és a nyugati egyházaknál is azonos napon, április 16-án lesz húsvét ünnepe.

Húsvét alkalmi boríték és bélyeg húsvétra, 2017, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A síri leplek története a 12. századig nyúlik vissza.

Húsvéti bélyegek, 2017, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bizánci görögök által kedvelt késő-középkori temetési ábrázolásokat Hans Belting, nagy Bizánc-kutató művészettörténész szerint a torinói lepel ösztönözhette. A bizánci húsvéti liturgiában használt síri lepel – görögül epitáphios vagy epitáphion – a halott Krisztus, illetve sírba tételének textíliára hímzett vagy festett ikonja. Ma elsősorban a nagypénteki vecsernye során Krisztus sírba helyezésének megjelenítéseként világi hívek közreműködésével a pap hordozza ünnepélyes körmenetben, majd a templom közepén előkészített helyre, a szent sírra helyezik. Nagyszombaton, a feltámadási szertartás alkalmával viszik át a főoltárra, ahol 40 napig, Krisztus mennybemenetelének ünnepéig marad az oltárasztalon. Forrás: imrikzsofia.hu; lexikon.katolikus.hu

Szekeres Erzsébet: Krisztus síri leple c. alkotása a gödöllői görögkatolikus Szent Kereszt Templomban látható!

450 éve született az opera atyja
Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves zeneszerző, Claudio Monteverdi születésének 450. évfordulóját a Magyar Posta. A barokk művésznek köszönhetjük az operának, mint műfajnak a megteremtését. A bélyegkisív Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!