Facebook hozzászólás
484

Gasztroparadicsom épp a szomszédban!

A számos európai kulináris központ közül a dél-burgenlandi Élvezetek régiója egy kevésbé ismert, viszont annál különlegesebb varázsos szeglet. Évezredes borkultúrája és gasztronómiai kínálata világszinten páratlan, a megtestesült földi paradicsom. Nyugati szomszédunk számos jellegzetessége közül megmutatjuk az öt legérdekesebbet!

Személyes kapcsolatba kerülhetünk az ínyencségek készítőivel – Kép: Pixabay

Dél-Burgenland – egy darabka földi paradicsom, ahol megtalálhatók a régió legkiválóbb gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozásai, amelyek igazi különlegességét az adja, hogy minden borkedvelő és ínyenc személyes kapcsolatot alakíthat ki a különböző ínyencségek előállítóival. A dél-burgenlandi régióban ugyanis a finomságok készítői és az ő minőség iránti szenvedélyük legalább olyan fontos, mint maguk a termékek. A régió pedig arra invitálja az érdeklődőket, hogy településről településre haladva ismerjék meg a vidék gasztronómiai kínálatát és a mögötte rejlő embereket. Minderre nagyszerű lehetőséget kínálnak az olyan rendezvények, mint a „Gyere a Paradicsomba!” elnevezésű gasztronómiai fesztivál, a Paradies élményprogramok és az egyéni kirándulások. A Paradies-üzletek szívesen látják az érdeklődőket és a különleges kulináris élményekre vágyó vendégeket. Az ínyenctúra segít közelebbről megismerni a dél-burgenlandi embereket és tájat. Olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a sütőtökös-uhudleres kolbász, a chilivel töltött uborka vagy az uhudleres ecet.

Paradicsomok birodalma
A rengeteg napsütésnek és a szeles időnek köszönhetően a paradicsomtermesztés fellegvárává vált Burgenland. A térség legsikeresebb termelője 3200 különböző típusú és ízű, egzotikus nevekkel ellátott paradicsomot termel. A libanoni rózsa mellett megtalálható itt a „fekete szilva” is, amelynek íze valóban hasonlít a szilváéra, akár csak az „orosz utazóparadicsom”, amely nevét cáfolva Guatemalából származik. Találunk még itt zöld és sárga színű paradicsomokat, valamint az egyedi keresztezésnek köszönhetően banán-, sárgadinnye és cukorrépa ízűeket is.

Buschenschankok – egy kis tradíció
A hagyományos burgenlandi buschenschankok vendégszeretetükről és házi készítésű finomságaikról híresek. Ízletes krémeket, salátákat, házi felvágottakat és kolbászokat kínálnak a vendégeknek, juh- és kecskesajtokat tökmagolajjal, marhahúsból készült specialitásokat, finom és könnyű, friss hideg ételeket. Nem hiányozhatnak azonban a borok sem, legyen szó könnyű fehér borokról vagy a testesebb vörösökről.  Néhány helyen úgynevezett gyümölcsboros buschenschankokat is találunk, ahol alkoholmentes mustot, gyümölcsleveket kóstolhatunk körtéből, almából vagy bogyós gyümölcsökből.

Liba, liba és még több liba
Legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyben a legjellegzetesebb ételek alapjául szolgál a liba. Több fesztivált szentelnek neki, évente a Márton nap és az őszi szüretek, újborok avatása jelenti a tetőpontot. A régióba látogatóknak kötelező fogás! Márton napon többek között St. Margarethenben, Kismartonban, Frauenkirchenban kapcsolódnak a libatematikához, a hétvégén pedig Illmitzbe, Donnerskirchenbe vagy Joisba érdemes ellátogatni, hogy beleshessünk a borospincékbe, vagy finom falatokat kóstoljunk.

Az osztrák borok bölcsője
Burgenland az osztrák bor bölcsője, egyben a világ egyik legősibb borrégiója. Napjainkra a különleges adottságokkal rendelkező vidék a borászatban alkalmazott technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően olyan bortermelő területté vált, amely a minőségi osztrák borászat mércéje lett.

Történelmi édességek fellegvára
Burgenland közelségének köszönhetően a múltunk, történelmünk sok állomása közös. Egyik legkiemelkedőbb példája ennek a több száz éves süteményreceptek, amelyeket a nők a magyarországi, bécsi nemes hölgyeket szolgálva tanultak el. Ezen finomságok ma már feledésbe merültek a gazdag nemesi palotákban, viszont a burgenlandi Badersdorfban még fellelhetők, a városka így az édesszájúak Mekkájává vált, ahol kóstolhatunk huszárfánkot, diós stanglit vagy épp vaníliás kiflit is.

Somelierek, ide!
A tartomány szőlődűnéinek csaknem a felén fehér szőlőt termesztenek, amiből pedig harmincnál is több fajta fehérbort készítenek. A változatos kínálat alapjául a fehér és szürke burgundi vagy a chardonnay szőlőfajták, valamint az egyedi vízrajz – a Fertő tó és a nagyszámú sóstavak közelsége – szolgálnak. A számos specialitás közül is kiemelkedő az ősi uhudler bor. Négy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A borfajtának még saját fesztivált is szentelnek. Nevét a bort övező legendából kapta, miszerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani.

Új gasztro- és szórakoztatókomplexum épül Budán
Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztő, a Gozsdu-udvar megálmodója és alapítója körülbelül 1 milliárd forint értékű beruházással különleges gasztro- és szórakoztató-központot hoz létre a II. és a III. kerület határán, a Kolosy tér szomszédságában. Az Új Udvar épülete némi átalakítással szellősebbé, tágasabbá, átjárhatóbbá válik, és egy mediterrán falu hangulatát hozza el.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!