Facebook hozzászólás
265

Fülesbagoly, veréb vagy tengelic? Ez a kérdés, szavazzatok!

Erdei fülesbagoly, a házi veréb vagy a tengelic? Vajon melyikőjük lehet az év madara 2017-ben? Döntsd el te! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján július 27-én délig várják a szavazatokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. A program célja olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van. – olvasható az MME MTI-hez eljuttatott közleményében.
Bemutatjuk az idei jelölteket:

1. Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb magyarországi bagolyfaj. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékai a kisrágcsálók, az egerek és a pockok, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. Évente egyszer költ, már márciusban teljes a fészekalja, amely átlag 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

A 3 jelölt Kép: mme.hu
A 3 jelölt Kép: mme.hu

2. A házi veréb óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel, egy fészekalj 2-7 tojásból áll. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, tollakkal bélel ki.

2016-ban a haris lett az év madara
A recsegő hangot hallató haris nemcsak a síkvidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Ez, valamint hosszú távú vonuló viselkedése fokozottan veszélyeztetetté teszi a fajt: a gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan. Érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka “énekel”.

3. A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyféle. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

A 2017-re választható fajok kiválasztásánál több szempontot vettek figyelembe. E fajok a lakott területeken is gyakoriak, lakótelepi környezetben is költenek. Nem vonuló, négy évszakos madarak, egész évben itt vannak, ezért az emberek folyamatosan találkozhatnak velük, tehetnek értük.
Mindegyikükre szervezhető olyan települési madarász program, amellyel az adott faj közelebb vihető az emberekhez. Mindhárom faj szerepel az MME mobiltelefonos madárhatározójában. A Madárbarát kert programban részletesen kidolgozott, az év egészét felölető védelmi tevékenységek kapcsolódnak hozzájuk.
A szempontok között szerepelt az is, hogy mindhárom fajhoz kapcsolódik olyan, a lakott területeken napjainkban fokozott gyakorisággal jelentkező élőhely romboló természetvédelmi probléma, amelyek megszüntetésében a lakosságnak rendkívül fontos szerepe van.
További információkat ezen az oldalon találsz!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!