Facebook hozzászólás
320

Fogamzásgátlót kap minden szerelmes galamb!

Furcsa, de emberséges módon próbálják a galamb-szaporulatot megfékezni egy spanyol településen. A fogamzásgátló búzaszemek mindenképpen jobb megoldás, mint a medvék és kóbor macskák kilövése, ahogy azt máshol teszik. Állati hírek következnek.

Fogamzásgátlót kapnak a galambok az északkelet-spanyolországi Badia de Vallés nevű településen. Az önkormányzat megelégelte, hogy a galambok gyakorlatilag ellepik a települést, mindenfelé ürüléket hagyva maguk után, és úgy döntött: speciális madáretetőket helyez el Badia de Vallés különböző pontjain, és ezeket fogamzásgátló anyaggal bevont búzaszemekkel tölti fel. Az első etetőt hétfőn tették ki a településen, amelyet még két másik követ.

Humánus megoldás a szerelmesek számára Kép: Pixabay

A forgalmazó szerint a készítmény 1 év alatt mintegy 30 százalékkal csökkenti a galambpopulációt. A helyiek úgy vélik, ez a legkíméletesebb módja annak, hogy visszaszorítsák a galambok jelenlétét anélkül, hogy irtanák őket.
A módszer nem példa nélküli, az ausztriai Linzben 2001-ben kezdték alkalmazni a galambok fogamzásgátlását. 11 év alatt 20 ezerről 9 ezerre csökkentett a madarak száma.

Mindeközben engedélyezni akarja a veszélyesnek tartott barnamedvék elfogását és elpusztítását az észak-olasz Trentino tartomány elnöke, miután a térségben túlzottan elszaporodtak a mackók.
A tartomány kormányzója szerint a medveszaporodási program „túl jól sikerült”. Annyira, hogy a barnamedvék ellepték a térséget és veszélyt jelentenek az itt élőkre és a turistákra is. A medvék által elpusztított háziállatokat és méhkasokat eddig a tartomány megtérítette a tenyésztőknek, de egyre gyakoribb az emberek elleni támadás is.

Veszélyessé váltak a medvék Kép. Pxabay

Tavaly nyáron a kölykeinek védelmezése közben agresszívé váló Daniza nevű nősténymedvét altatólövéssel terítették le, de a túlzott altatóadag miatt az állat elpusztult. Idén májusban és júniusban kirándulókra támadtak rá a szintén bocsaikat féltő medveanyák.
Az olasz környezetvédelmi miniszter szakértői egyeztetést sürgetett a probléma megoldására. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az olasz törvények értelmében a barnamedve védett állatnak számít.

A kóbor macskák sem számíthatnak boldog jövőre Ausztráliában, ahol őshonos vadállatok védelmében mintegy kétmillió kóbor macska kiirtását tervezik öt év alatt. Ezek az állatok az Európából érkező telepesek házi macskáinak elvadult leszármazottai.Kutatók szerint az eddig kihalt 29 őshonos ausztrál emlősfajból 28 pusztulásában játszottak szerepet a macskák az elmúlt két évszázadban.

Szomorú végük lesz a cicusoknak Kép: Pixabay

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem utáljuk a macskákat, csak véget kell vetni a károknak, amit a vadon élő állatok közt okoznak. A tudományos bizonyítékok egyértelműek, a vadon kóborló macskák jelentik a legnagyobb veszélyt” – mondta az ABC rádiónak Gregory Andrews, a kihalással fenyegetett fajok biztosa.
Úgy vélik, mintegy 20 millió macska él az országban, melyek körülbelül 75 millió őshonos állattal végeznek naponta. A macskák az 1700-as évek végén érkeztek az európai telepesekkel, akkor még háziállatként, ám azóta rengeteg leszármazottuk tért vissza a vadonba és szaporodott el az egész kontinensen.
A környezetvédelmi miniszter a macskatartást szigorító intézkedéseket – többek között az ivartalanítást és a mikrochip beültetését – tartja szükségesnek, egyes szakértők szerint érdemes lenne megfontolni azt is, hogy macskát csak házon belül lehessen tartani. (Forrás: MTI)

Földrengést jelző állatok – bevetésre készen
Egyes állatok elég furcsán viselkednek a földrengések előtt. Ezt a gyanús viselkedést megfigyelve, földrengés-megfigyelő állomássá minősítettek több állattartó telepet a kelet-kínai Nanking városban.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!