Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 12. 11:00 | László Márta

DUGD IDE A FÜLED!

Fészkelünk, fészkelődünk

Újabb akcióra hív a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A mostani megfigyelésben a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében tudnak segíteni az emberek.

Erdei fülesbagoly, Kép: pixabay

Erdei fülesbagoly, Kép: pixabay

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek – ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni!

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva – és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg áprilistól júniusig. Eközben pedig a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe repkedő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük! A részleteket itt találod!

Ha észlelted e hangok valamelyikét, ennek az elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tudunk adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához: https://goo.gl/forms/bxSOdOqEPMkmRdnR2

Skót whisky épít bagolyvárat a Hortobágyon
A sérült madarak gyógyítását végző Madárkórház Alapítvány kapta a december 18-án lezárult Méltán Híres Civilek kampány legtöbb közönségszavazatát. A The Famous Grouse által felajánlott támogatással – a hozzájárulásnak köszönhetően – tavasszal bagolycsaládoknak otthont adó vár épül.

Jól figyelj mindenre, és hallgatózz! Májusban pedig újabb feladatot kapunk. Akkor majd a füleskuvikokat kutatjuk majd!

Ezek az adatok is részét képezik az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály által évente összeállított fajmegőrzési beszámolóknak. A civilizációs hatások, az élőhely-átalakítások és a klímaváltozás mind több faj fennmaradását érinti, túlnyomó részt sajnos veszélyezteti. Ezért nélkülözhetetlenek azok az országos, kontinentális és akár globális szinten összehangolt állomány-monitorozó felmérések. A magyar adatok  eljutnak az Európai Unió érintett szerveihez, továbbá a madárvédelmi szervezetek világszövetségének számító BirdLife International-hoz.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!