Facebook hozzászólás
601

Fészkelünk, fészkelődünk

Már alig várjuk, hogy megteljenek a madárfészkek. Várjuk vissza a gólyáinkat, akik kiváltképp veszélyeztetettek a magasan ívelő villanyvezetékek miatt. Az áramütés kockázata a fehér gólyákat − a madarak között egyedülálló módon − már röpképtelen fióka korban is veszélyezteti. Segítsünk! 

Jó megoldás a gólyakosár kihelyezése

A gólyák védelme nemcsak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatossága miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke is. Ezért az oszlopfejekre épült fészkek és a szerencsétlenül járt madarak okozta rövidzárlatok megelőzésében ezek a szereplők közösen tehetnek − olvasható a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület oldalán.

Fehér gólya gólyakosárral megemelt fészke, Kép: Orbán Zoltán
Fehér gólya gólyakosárral megemelt fészke, Kép: Orbán Zoltán

Egy-egy gólyakosár néhány tízezer forintos árát megfelelő kampánnyal akár egyéni, akár céges adományokból fedezni lehet, de az önkormányzat vagy az áramszolgáltató is felvállalhatja. Némi szervezéssel pedig a gólyakosár kihelyezési költségei is csökkenthetőek, ha rá tudjuk beszélni a megfelelő daruskocsival rendelkező vállalkozót, hogy ingyen vagy kedvezményes áron segítse a hozzáértő kezeket.

Gólyatöcs lett 2019 sztárja
Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével miniatűr fehér gólyához hasonlít a gólyatöcs, avagy a székigólya. A nyáron indult internetes szavazáson három szárnyas közül lehetett választani. A “versenyzők” a gólyatöcsön kívül a gulipán és a nagy póling voltak. Összesen 8993 voks érkezett, és a gólyatöcs kapta a legtöbbet.

Mikor lehet kihelyezni?

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei is védettséget élveznek, ezért a fokozottan védett (ez a legmagasabb védettségi fokozat Magyarországon) fehér gólyák fészkeinek magasító kosárra emeléséhez (akár vezetéken, akár kéményen) a megyei kormányhivatal (2015 tavaszától a zöldhatóságok beolvadtak megyei kormányhivatalokba) vészhelyzetek kivételével (például ha a fészek egy nyári viharban megrongálódik) csak a költési időszakon kívül ad engedélyt. A megyei kormányhivatalok (ennél a hatóságnál lehet bejelenteni a minden esetben törvénytelen gólyapusztítást is) listáját megtalálja itt >>. Üres gólyakosarak kihelyezéséhez viszont – mivel ezeken még nincsenek fészkek – nincs szükség kormányhivatali engedélyre. A kirakásra mindkét alkalmazási mód esetében a költési időszakon kívül, október-március között van lehetőség (ezt a hatósági engedélyben pontosan meghatározzák).

Jó munkát!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!