Facebook hozzászólás
405

Fergeteges muzsika: David Helfgott és a fekete zongora

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. 2018. augusztus 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd.

David Helfgott ausztrál zongoraművész ikonikus életét mindenki megismerhette a róla készült, 7 Oscar díjra jelölt Ragyogj! című filmből – idén augusztusban, húsz évvel a kultikus film magyarországi bemutatója után itthon is meghallgathatjuk élőben a művészt, újabb európai turné keretén belül ugyanis ismét Budapestre látogat.

David Helfgott, Kép: sajtóanyag
David Helfgott, Kép: sajtóanyag

Az év egyik legfantasztikusabb klasszikus zenei élménye várható! Káprázatos muzsika egy zseniális művésztől, akinek tehetsége és egyénisége, megpróbáltatásokkal teli életútját csodaként tartják számon. David Helfgott 2018. augusztus 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd. A zongoraművészt az Art Anzix Symphonic Orchestra kiséri majd.

A híres ausztrál zongorista, David Helfgott gyerekkora nagy részét Perth-ben töltötte, és különleges zenei tehetsége már egész korán megmutatkozott, hatszor is megnyerte az ABC Hangszeres & Ének versenyén az állami döntőt.17 éves korában kezdett el tanulni Alice Carrard-al, Bartók korábbi tanítványával és Thomán Istvánnal, Liszt Ferenc tanítványával. Két évvel később felvették a londoni Royal College of Music zongora tanszékére. A tanára Cyril Smith úgy jellemezte David-et, mint a legzseniálisabb tanítványát 25 évnyi tanítása alatt és Horowitz-hoz hasonlítja mind technikájában, mind temperamentumában. David Helfgott számos díjat nyert a College-ban, többek között a „Legjobb Koncert Előadásért” járó Dannreuther Díjat Rahmanyinov 3. zongoraversenyének pazar előadásáért. Azonban sajnos a Londonban töltött idő vége felé közeledve egyre több érzelmi változáson ment keresztül, melyet még tetézett Perth-i mentora, Katherine Susannah Pritchard írónő halála is, és végül idegösszeroppanást kapott.

A hetvenes években gyakran kellett kórházban töltenie az idejét, majd 1976-ban David beköltözött egy rehabilitációs intézetbe, ahol hat évet töltött. A legnagyobb krízist számára az jelentette, amikor elveszítette a belső zenéjét, de emlékszik arra a napra is, amikor visszatért hozzá a muzsika: “A köd felszállt, és újra hallottam, … meg vagyok mentve.”

David Helfgott a zongoránál, Kép: sajtóanyag, Cameron Herweynen
David Helfgott a zongoránál, Kép: sajtóanyag, Cameron Herweynen

Dr. Chris Reynolds, a perth-i Riccardo’s borbár tulajdonosa visszahozta David-et a zenei életbe, az ő bárjában játszott szombat esténként. Ott ismerkedett meg a későbbi feleségével, Gillian-el is, aki Mike Parry manager támogatásával segített neki fokozatosan visszatérni a zenei karrierjéhez perth-i koncert előadások és egy ausztráliai koncert turné megszervezésével.

Molnár-klasszikus Debrecenben – avagy anekdota három felvonásban
Elsősorban egy szerelmi történet a Játék a kastélyban, melynek gyújtópontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nem csak egy szórakoztató sikerdarabot kap, hanem bepillantást is nyer a művet létrehozó drámaíró alkotási folyamatába: fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette azt is látni engedik, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró.

David sikeresen visszatért az aktív koncertező zenei életbe, és egy egész sorozat CD-t adott ki, többek között az Oscar díjnyertes Ragyogj! c. film zenéjét, mely figyelemreméltó és inspiráló életéről szól. A David előadásában játszott Rahmanyinov 3. zongoraverseny első helyen állt több hónapig a CD eladások listáján Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mindenhol aranyminősítést szerezve.

1996 októberében négy teltházas koncertet adott a Sydney Operaházban, melyet egy kihívásokkal teli világturné követett 1997-ben az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, melynek zárókoncertjén a londoni Royal Albert Hallban, Rahmanyinov 3. zongoraversenyét mennydörgésszerű álló tapssal díjazta a közönség.

A következő években folytatta a turnét Ázsiában, Afrikában, Japánban, Új-Zélandon és Európában, és természetesen Ausztráliában. Ezután pedig folyamatosan, tehát immár harminc éve nagyjából folyamatosan járja a világot, mindenhol fantasztikus sikert aratva.

Davidet a zene díszdoktorává avatták a nyugat-ausztrál Edith Cowan Egyetemen és tiszteletbeli állampolgár lett az olaszországi Montecatini Terme-ben, valamint 2008. januárjában az ausztrál Hírességek Sétányán a Bellingen Parkban szobrot emeltek a tiszteletére.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!