Facebook hozzászólás
359

Felelős vagy a társadért!

Évente több tízezer társállatnak kell elpusztulnia Magyarországon az állattartók felelőtlen magatartása miatt. Ezen csakis átfogó felvilágosítással és szemléletformálással lehet változtatni, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért 2017-ben megalapította a Felelős Állattartás Napját. A tavalyi sikeres rendezvény után 2018. május 6-án ismét megrendezik az egész napos oktatóprogramot az alapítvány újpesti állatvédelmi központjában, a Rex Állatszigeten. Idén az ivartalanítás fontosságára és az örökbefogadás örömeire hívják fel a figyelmet, és egy fotóinstalláció is készül a látogatókkal közösen, mely a gazdik és négylábú kedvenceik közötti szeretetről tudósít.

Felelős Állattartás Napja, 2017, Kép: Rex
Felelős Állattartás Napja, 2017, Kép: Rex

Bár Magyarországon is egyre többen ismerik a felelős állattartás hét aranyszabályát, mégis évente több tízezer macska és kutya válik hontalanná. E szomorú tény okai között a legfontosabb az, hogy nálunk kevesen vállalják kedvenceik ivartalanítását. Pedig egy kontroll nélkül szaporodó macskapártól 9 év alatt akár 11 millió (!) utód származhat, és egyetlen kutyapárnak 6 év alatt akár 67.000 leszármazottja is lehet. Ennek ellenére a kutyáknak csak 5-10%-a ivartalanított, a macskák esetében pedig becslések szerint ennél is rosszabb a helyzet. Az állatotthonok a nem kívánt egyedek legfeljebb 20%-át tudják örökbe adással új gazdához juttatni, a fennmaradó több tízezer állatot pedig rendszerint az ebrendészeti telepeken véglegesen elaltatják.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány álláspontja szerint ez a helyzet elfogadhatatlan: az altatás nem lehet a populációszabályozás eszköze, ezért a Rex Állatszigeten nem altatnak el egészséges állatot. E helyett a külföldön is jól bevált megoldásokat, az ivartalanítást és a szemléletformálást választják. Immár 26 esztendeje tartott oktatóprogramjaik mellett tavaly megalapították a Felelős Állattartás Napját, melyhez rögtön több ezer állatbarát csatlakozott úgy, hogy színes kéznyomát otthagyta az Állatszigeten kifeszített óriásvásznon, vagy aláírta a Felelős Állattartók Nyilatkozatát. A misszió idén is folyatódik.

Füles, a Rex Állatsziget lakója, Kép: Rex
Füles, a Rex Állatsziget lakója, Kép: Rex

Május 6-án a Rex Állatszigetre látogatók játékos ismeretterjesztő programokon tanulhatják meg, hogy miként válhatnak meglévő vagy leendő kedvenceik jó gazdáivá.

Tudtad?
Magyarországon kb. 2-2,5 millió kutya és ugyanennyi macska él, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások majd felében él kutya vagy macska, esetleg mindkettő. Ezzel hazánk társállat-tartásban Európában a 4. helyen áll.

Az idei rendezvény emellett az állatszeretet ünnepe is lesz, ezért a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzák el a kedvenceikkel készült legkedvesebb fotóikat, melyeket szívformába rendezve állítanak majd ki a Rex Állatszigeten. Ráadásul annyi kilogramm prémium minőségű kutyatáp-adományt kapnak a Rex védencei, ahány kép összegyűlik egy ismert kutya- és macskaeledelt áruló cég jóvoltából!

A programot idén május 6-án, 10.00-16.00-ig rendezik a Rex Állatszigeten, 1048 Budapest, Óceánárok utca 33. Ha többet szeretnél tudni az eseményről, keresd a Felelős Állattartás Napjának a Facebook-oldalát!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!