Facebook hozzászólás
287

Fekete Péter Ázsiában is ász

Megszokhattuk már, hogy ha a világban bárhol a cirkuszművészettel kapcsolatosan valami izgalmas dolog történik, azon mi magyarok is ottvagyunk. Jelenlétünk fontos a szervezőknek Kínától egészen Montreálig. Ezúttal Asztanára figyel a szakma, arra a városra, amely az EXPO 2018 miatt is a figyelem középpontjában áll.

 

A kazah fővárosba hívták meg a Közép-Ázsiai régió legjobb cirkuszi produkcióit. A zsűribe pedig 14 nemzetközileg elismert cirkusz igazgatóját kérték fel, köztük a Fővárosi Nagycirkusz vezetőjét, Fekete Pétert is. A rendezvényen Tbilisi, Tashkent, Almaty, Astana és Ashgabat cirkuszai képviseltetik magukat.

Asztani cirkusz, Kép: MACIVA
Asztani cirkusz, Kép: MACIVA

– Jó alkalom, hogy keleti kapcsolatokat építsünk. Milliós városok erős cirkuszi kultúrájával, artista hagyományokkal találkozhatunk és alkalmunk van a legjobbakat meghívni, ha lehet közvetítők közbe iktatása nélkül leszerződtetni a Fővárosi Nagycirkusz következő programjaira – mondta Fekete Péter.

Atlantisz gyermekei, Kép: Fővárosi Nagycirkusz
Atlantisz gyermekei, Kép: Fővárosi Nagycirkusz

A fesztivál gálája ugyanazzal a vízi technikával fut, amit a tavaly Budapesten is láthattak a nézők. Fekete Péter hozzátette: most tárgyal a folytatásról és ha kedvező árajánlatot kap, akkor jövőre visszatérhet a manézsba az Atlantisz gyermekei című produkció.

A négynapos rendezvényen több mint harminc remek előadásból kell majd kiválasztania a zsűrinek az arany, az ezüst és a bronz díjazottokat. Fekete Péter elmondta: rendezői szemmel és a trükktechnika nehézsége alapján hozza majd meg a döntését, mindenkor szem előtt tartva a tradicionális cirkuszi hagyományoknak való megfelelést. Ezt a szempontot pedig a művészi kivitelezés követi. A trükktechnika és az előadásmód harmóniája: ez jellemzi az aranyesélyes számot! –

Hincz Gyula titkos múzsája
Hincz Gyula munkásságának eddig ismeretlen korszakából mutat be egy jelentős grafikai gyűjteményt a egy aukciósház. A nagyszámú és az életmű szempontjából is sok újdonságot tartogató alkotásokban közös, hogy mindegyiket egy titkos szerelmi viszony ihlette. Maga a műfaj ugyan nem meglepő az életműben, de az eddig ismert Hincz-aktok szinte mindegyike a mester feleségét, Neufeld Annát ábrázolja. A művészettörténészek eddig őt tartották Hincz egyetlen múzsájának.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!