Facebook hozzászólás
191

Fantasztikus filmzenék Budapesten – Morricone-koncert az Arénában

A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat, Volt egyszer egy Amerika… – ezek a filmek nem pusztán művészi értékeiknek köszönhetik a világsikert, hanem fantasztikus zenéjüknek is. A szerző: Ennio Morricone. A most 85 éves komponista karrierje kezdetének 50. évfordulója alkalmából európai turnéra indult, vezényletével a magyar Modern Art Orchestra játssza el a szerző filmzene-klasszikusait. A hírek szerint utolsó turné állomásai között Budapest is szerepel.

Minden idők talán legsikeresebb filmzeneszerzője, Ennio Morriconeés a Modern Art Orchestra magyarországi koncertje február 15-én lesz a Papp László Sportarénában Budapesten.

Ennio Morricone – Kép: MTI/Máthé Zoltán

A hangversenykörút Párizsban indult január 8-án, a februári állomások között szerepel még Budapesten kívül Prága, Berlin, Zürich és Bécs, áprilisban pedig Pozsony, München, Luxemburg, Brüsszel, Amszterdam következik, a végállomás pedig Kölnben lesz.

A koncerteken elhangzanak részletek A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika…, a Cinema Paradiso és más világhírű filmzenékből. Morricone az MTI-nek elmondta, hogy a turnéra felkészítő budapesti próba remekül sikerült, és bizakodó a közös turné sikerét illetően. A világhírű zeneszerző egyébként korábban többször turnézott a világban a Győri Filharmonikus Zenekarral, és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez.

Ennio Morricone fél évszázad alatt több mint négyszáz filmhez írt zenét, emellett több mint száz más zeneművet is komponált. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez. Az olasz mestert ötször jelölték filmzenéiért Oscar-díjra (Mennyei napok – 1979, rendező: Terrence Malick; A misszió – 1986, Roland Joffé; Aki legyőzte Al Caponét – 1987, Brian De Palma; Bugsy – 1991, Barry Levinson; Maléna – 2000, Giuseppe Tornatore, operatőr: Koltai Lajos), ezek egyikét sem nyerte el, de 2007-ben életművéért megkapta az Amerikai Filmakadémia elismerését.

Modern Art Orchestra
A Modern Art Orchestra 2005 októberében alakult Fekete-Kovács Kornél zenekarvezető kezdeményezésére a magyar dzsessz és klasszikus zenei élet fiatal muzsikusaiból, akik közül az elmúlt években többen zeneszerzőként is elismerést vívtak ki maguknak.

„Filmnek és zenéjének összhangban kell lennie egymással, de azt gondolom, hogy egy filmzene nem tud megváltani egy mozit, egy közepes minőségű alkotást önmagában egy jó muzsika sem tud megmenteni” – mondta az MTI-nek Ennio Morricone, aki ma is komponál: ő szerezte Giuseppe Tornatore legújabb filmje, a Leningrád zenéjét. Az alkotás idén mutatják be.

Milyen filmeket szeretünk?
A magyar közönség filmes ízlése elég vegyes képet mutat – derül ki a FilmBox felméréséből. Egyes kategóriákban, úgy tűnik, az új felülírja a régit, máshol viszont a klasszikusok a mai napig legyőzhetetlenek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!