Facebook hozzászólás
300

Ezek a legjobb cuccok idén – a magyar tervezőktől

Átadták a 2014-es Magyar Formatervezési és a Design Management Díjakat. A díjazott és további kiemelt pályamunkákat bemutató kiállítás november 2-áig látogatható az Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Formatervezési Díj idén 35 éves. A születésnap alkalmából egy retró hangulatú minitárlat is nyílik a korabeli díjazott tárgyakból.

Kép: Tomcsányi Dóri

A hazai dizájnszakma legrangosabb díját, a Magyar Formatervezési Díjat 35 évvel ezelőtt alapították a hazai termékek legjobbjainak elismerésére. A díjat – amelyet a hagyományokhoz hűen idén is a nemzetgazdasági miniszter hirdette meg – négy kategóriában ítélik oda: termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka. Azok, akik ellátogatnak az Iparművészeti Múzeumba a díjazott és kiemelt pályamunkákat bemutató kiállításra, sporteszközökkel, „smart” megoldásokkal, a kulturális életet és a fenntartható életmódot támogató ötletekkel is találkozhatnak

Termék kategóriában Magyar Formatervezési Díjazott Bereczki Dávid „Primus Dinghy” tanuló szintű vitorlás kishajója, valamint Tomcsányi Dóri 2014/15-ös őszi–téli ruhakollekciója, amely a hatvanas–hetvenes éveket, illetve a sípályák pezsgő, színes forgatagát idézi fel. Hullámtörő rendszert tervezett a S’39 Hybrid Design Manufacture: a CALTROPE rendszer a mangrovefák telepítésekor ideiglenes támasztékként szolgál. Az alkotócsapat arra a gondolatra építette az ötletét, hogy a globális klímaváltozás miatt kiemelkedő tengerszint problémáját maga a természet is képes megoldani, csak támogatni kell ebben. Vizuális kommunikáció kategóriában idén Katyi Ádám, a nyomtatott és digitális felületekre is kiválóan illeszkedő Westeinde Caption betűtípusa kapja az elismerést. Ulrich Sára diák kategóriában alkotott kiemelkedőt: szövegképkísérleteiben a szöveg szövetébe avatkozott bele, amelynek eredményeként sajátos átmenet jött létre a szöveg és a kép között. Nagy Dániel– szintén diák – a Lamantin Jazz Fesztivál arculatát tervezte meg, amelyhez zenei inspirációt használt. A logó betűinek dinamikája a zenei hangok magasságán és erősségén alapul.

Magyar versenyző a legjobbak között!
Magyar versenyzőre is szavazhat a közönség az augusztus 12-én elindult és október 15-éig tartó közönségszavazáson az Electrolux Design Lab formatervezői versenyen. A szavazók az elődöntőbe jutott 35 pályázó közül választhatják ki kedvencüket, akit a zsűri a novemberi döntőn a közönségdíj nyerteseként hirdet majd ki.

A főleg a harmadik világban fellépő szürkevíz-problémát vette nagyító alá Vasques Carlos Alberto, akinek a zuhanyozás közben elfolyó víz újrahasznosítását megoldó koncepcióját díjazta a bizottság. Nagy Diána egy japán–magyar képes szótárt alkotott, amely áthidalva a kulturális különbségeket, a két különösen eltérő nyelvrendszer megértését segíti elő. Gyulai Natália színes, hosszú szálú műszőrme kollekcióját a szabásvonalak rejtettsége, a kreatívan strukturált felület (szőrfestés) és magának az alapanyagnak (műszőr) az átlényegítése miatt ismerik el. Mindhárom alkotás az Emberi Erőforrások Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját érdemelte ki.

A Hipavilon Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíját – ami egy szellemi vagyon auditot jelent – a „Róma” kandallóért a FIREPLACE Gyártó és Kereskedelmi Kft. kapja. A Magyar Formatervezési Tanács különdíja a HBH (Hard Body Hang) kockát illeti, ami szabadtéren, akár egy nyilvános parkban is használható sporteszköz.

A díj már megalapításakor is a dizájn területének aktuális eredményeit mutatta fel, így ma már nosztalgikusan hatnak a közvetlenül az alapítás utáni időszak ikonikus formatervezett tárgyai, amelyeket most egy különleges kamara-kiállítás villant fel. A ’80-as évekbeli színes televízió, a Fabulon- és Helia-D-csomagolások, a Margaréta ventilátor, a SAFARI hőpalack és sok más Magyar Formatervezési Díjas alkotás is helyet kapott a retró tárlatban.

Életműdíj
Életműdíjjal koronázzák meg Stefan Lengyel szakmai kiválóságát. Lengyel neve sokaknak a „négyeshatos” csuklós villamos megtervezésével vált ismertté, de az ő alkotása a Calypso magnó (1962), a táskaírógép (1972), a 3000 AF diavetítő (1983) és például az Aral töltőállomása is (1999). Az iF és reddot díjas, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjével is kitüntetett tervező munkássága rendkívül sokrétű: volt szaktanácsadó a Miele-nél és a Rosenthal-nál, docens az esseni Iparművészeti Főiskolán, tanácsadó tag a Helsinki Design Egyetemen, tanszékvezető a MOME Formatervező Tanszékén, és a sort még hosszan lehetne folytatni.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!