Facebook hozzászólás
556

Ez állati! Indul az ürgék valóságshow-ja!

Új szolgáltatást indít el hamarosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe. Van mit nézni, hiszen élénk és veszélyekkel teli mindennapjaik vannak az ürgéknek. Az igazi szórakozást ígérő ürge mozi júniustól működik majd – írja a Tihanyi Visszhang című újság.

A Belső-tónál lakó ürge kolónia életét szeretné közönségbarát módon bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Négy speciális kamerát helyeztek ki, a turisták megválaszthatják majd, hogy melyik képét nagyítják ki. Az élőképek mellett korábban rögzített videó felvételeken is meg lehet lesni az ürgéket, miként bújnak el például egy kutya elől.

“Terveink szerint a teszt üzemmód május közepén elindul, a szezonra mindenképp szeretnénk átadni a rendszert. Nagyon bízunk benne, hogy népszerű lesz ez az új látványosság, ilyen megoldás Magyarországon még nincs. Eddig is közkedveltek voltak az ürgék, sokan jönnek ide miattuk. Annyira megszokták már egyébként az emberek jelenlétét, hogy bátran mutatkoznak a mezőn. A felvételek révén persze sokkal jobban megfigyelhető a viselkedésük – mondta el Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység vezetője a Tihanyi Visszhangnak.

ÜRGEMOZI

A kamerák képei három kültéri monitoron lesznek láthatók, kettőt a Belső-tónál, egyet a Levendula Látogatóközpont udvarán helyeztek el, de a látogatóközpontban is nyomon lehet majd követni az ürgéket szintén egy monitoron. A videók mellett számos érdekességet, információt lehet olvasni majd az állatokról, a gyerekek egy foglalkoztató kiadványt is kapnak. Az uniós támogatási forrásból telepített kamerák éjjel-nappal filmezik a kolónia életét, az érdekesebb jeleneteket rögzítik is, sőt az Időkép oldalán már most is látható egy kamera kép.

Állati kölykök tavaszi tablója – Ennél cukibbat ma nem láttál!
Összegyűjtöttük a hazai állatkertekben tavasszal született, vagy más állatkertekből hozzánk érkezett kölykök cuki fotóit. Állati jó kis tabló állt össze a képeikből. Ha élőben szeretnéd látni őket, megmondjuk merre kell elindulnod!

Kétezerre szinte teljesen kihalt a területen őshonosnak számító ürge Tihanyban, így 2003-ban a Nemzeti Park 220 egyeddel létrehozott egy kolóniát a Belső tó partján. A telepítés olyan jól sikerült, hogy mára több ezer ürge lakik a területen, úgy, hogy közben több helyre is telepítettek a kolóniából. A fokozottan védett állatok nagy kedvvel bővítik a lakóhelyüket, gyakorlatilag az egész tó környékén kialakították az alagútrendszerüket. Természetes közegükben a ragadozó madarak jelentik számukra a legnagyobb veszélyt, a Belső-tó partján azonban a jelentős turista forgalom miatt erre viszonylag kisebb az esély, viszont a házi macskák előszeretettel és nagy hatékonysággal vadásszák őket. Nem kis kárt téve ezzel a Nemzeti Parknak és mindannyiunknak, hiszen egyetlen ürge eszmei értéke 250 ezer forint.
(Forrás: onlinebalaton.hu)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!