Facebook hozzászólás
242

Esélyt kapott a jávai orrszarvú

Szeptember 22. az orrszarvúk világnapja. Az orvvadászat, az élőhely pusztulás, az éghajlatváltozás és a feketekereskedelem miatt fokozott veszélyeknek kitett rinocérosznak jelenleg már csupán néhány alfaja él Afrikában és Ázsiában. Közülük a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvúról nemrégiben biztató híreket közölt a WWF. Az indonéziai Ujung Kulon Nemzeti Park kameracsapdái három borjút rögzítettek három különböző térségben 2015. áprilisa és júliusa között.

Júliusban az Ujung Kulon Nemzeti Park Hatóság bejelentette, hogy a legutóbbi felmérések szerint 57 orrszarvúpéldány él a nemzeti parkban. A Siti, Ratu, illetve Desy névre hallgató nőstények adtak életet a két hím és egy nőstény borjúnak. A kicsikről más-más időpontban, az Ujung Kulon-félsziget nyugati, keleti és déli részén is készültek felvételek.

Jávai orrszarvúmama borjával, Kép: Ujong Kulon Nemzeti Park

Az egészséges utódok jelenléte azt mutatja, hogy a park területe továbbra is képes fenntartani az állományt. Az állatfaj élőhelyének már legalább 60%-át ellepő Arenga obtusifoli nevű invazív növény miatt azonban a félszigeten élő jávai orrszarvú-populáció három részre szakadt.  A növény nagymértékű burjánzása és az új borjak megjelenése miatt rendkívül sürgős a három területrészt összekötő folyosók kiépítése, valamint az Arenga obtusifoliamegfékezése, hogy az egészséges egyedeknek legyen megfelelő mozgástere.

Arenga obtusifolia
Cukorpálmaféle, amit Indonéziában „langkap”-nak neveznek. Megközelítőleg 18 000 hektárt borít az Ujung Kulon félszigeten (a Világörökség részét képező, Ujung Kujon nemzeti park területe, Jáva), a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvú (Rhinoceros sondiacus) élőhelyén. A növény domináns terjedése a jávai orrszarvú táplálékát jelentő növények kifejlődését és mag utánpótlását veszélyezteti, mivel a magasra növő pálmák elveszik a fényt az alacsonyabb növények elöl.

„Az invazív fajok elszaporodása elsősorban a gondatlan emberi területhasználat, a különböző növény és állatfajok felelőtlen betelepítésének következménye. Az invazív fajokon túl a teljes élővilágot sújtják a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek, a klimatikus viszonyok átrendeződése, mely az élőhelyek átalakulását is maga után vonja. Bár a jávai orrszarvú egy távoli ikon a számunkra, mégis fontos szimbóluma a Föld biológiai sokféleségének, amit meg kell őriznünk a következő generációk számára. A globális felmelegedés csökkentéséért minden kormánynak, vállalatnak és egyénnek felelősséget kell vállalnia. Közvetetten, a környezetszennyezés és a CO2 kibocsátás révén a mi mindennapi tevékenységeink is hatással lehetnek egy olyan faj élőhelyére, mint a kihalás szélén álló jávai orrszarvú”- mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A WWF Indonézia már megalakulásától fogva (1962) aktív részese a jávai orrszarvúk védelmi programjának az Ujung Kulon Nemzeti Parkban. A WWF által támogatott egyik legfőbb tevékenység a populáció figyelemmel kísérése kameracsapdák segítségével. Jelenleg több mint 90 kamera működik a parkban.

Szumátrai orrszarvú, Kép: WWF

A WWF ezen kívül olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint az Indonéziai Orrszarvú Alapítvány (YABI); céljuk a fokozott ellenőrzés a populáció biztonsága érdekében, illetve a nemzeti park tevékenységének támogatása. Továbbá a WWF, a nemzeti park hatósága és a helyi közösség takarmánnyal ültetett be egy 50 hektáros területet, hogy a jávai orrszarvúknak változatos táplálékot nyújtsanak.

Jelenleg a WWF Indonézia intenzíven dolgozik együtt a nemzeti park hatóságával és több civil szervezettel, hogy megtalálják a legmegfelelőbb élőhelyet a jávai orrszarvú második populációjának kialakításához. Ez létfontosságú ahhoz, hogy a jávai orrszarvú életképes populációja fennmaradjon, figyelembe véve olyan előrelátható veszélyeket, mint a természeti katasztrófák, a járványos betegségek és az invazív fajok terjedése.

Arról meg itt olvashatsz, hogy megfordult a puska, mostantól az orvvadászok és az állatkereskedők állnak a célkeresztben!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!