Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 12. 13:00 | László Márta

FÓTI PILLANATOK

Erről tudnod kell… – ez a csodálatos emberek tábora

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek. Négy hét alatt összesen 54, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, hallássérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

Az első tábort június 26. és 30. között rendezték „Szenzoros integráció és lovasterápia – Szenzoros integráció és népi játékok” volt a mottója.

Lovasterápia Fóton, Kép: sajtóanyag

Lovasterápia Fóton, Kép: sajtóanyag

A tábor célja a gyermekek szenzoros integrációjának fejlesztése a lovasterápia, a lovaglás, a lóval való foglalkozás volt, népi játékok segítségével, természetes környezetben, játékos, élvezetes formában. A táborba meghívott külsős terapeuták a tábor alapkoncepciójának megfelelően tervezték meg mozgásfejlesztő, kognitív képességeket fejlesztő, kézműves és egyéb terápiás foglalkozásaikat. A gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a terápiás foglalkozásokat számos vidám, szórakoztató, érdekes szabadidős program egészítette ki.

A második, meseterápiás tábor július 3-7-ig tartott mozgásukban akadályozott gyermekeknek, mottója: „Egyszer volt…” – volt.

A program célja a gyermekek és a lovak közötti kapcsolat kialakítása, gazdagítása volt. Mivel a hétköznapi rutinban a gyerekek sűrűn egymás után érkeztek a terápiára, kevesebb privát kontaktusra jutott idő a terápiás lóval. A táborban erre jutott idő, figyelem és lehetőség.

Öt hasznos tanács, ha a gyerek táborozni megy
Manapság már szinte minden témában szerveznek nyári táborokat, így talán nem jelent nehézséget megtalálni a gyermekünkhöz leginkább illőt. A kicsik felkészítése, a csomagolás viszont okozhat némi fejfájást a szülőknek, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a táborozás valóban pozitív élmény legyen. Az egyik legismertebb pénzintézet Gyógyvarázs programja keretében összegyűjtötte az öt leghasznosabb tanácsot, amik segítik a szülőket a felkészülésben.

Programunk szerves része volt a mesék világa is, amelyen keresztül megmozgatták külön-külön és együtt is a gyerekeket.

A harmadik, élményterápiás tábor július 10-14. között az iskolásoknak rendezték, „Minden nap más játék…..” címmel.

Céljuk az volt, hogy a lehető legváltozatosabb formában, a játékokon keresztül fejlesszék, tanítsák a hozzájuk lovasterápiára járó gyermekeket.

Az utolsó tábort július 17-21. között a tanulásban és értelmileg akadályozott, érzékszervi, mozgásfogyatékossággal és pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére szervezték „A Speciális Olimpia lovas versenyszámai Fóton” címmel. A tábor egyik legfontosabb célja az volt, hogy a hozzájuk lovasterápiára járó gyermekeknek – akik közül sokan már haladó lovasok – bemutassák a Speciális Olimpia lovas versenyszámait, és hogy a lovasfoglalkozások keretében elméletben és gyakorlatban is képet kapjanak a számukra „elvben létező” versenyszámokról és versenyzési lehetőségekről.

 

Az MLTSZ munkájáról további információkat itt olvashatsz!

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!