Facebook hozzászólás
191

Erre figyeljünk, ha autóval megyünk nyaralni

Beköszöntött a nyár, amikor számos család dönt autós nyaralás mellett. Indulás előtt – belföldi és külföldi út esetén is – érdemes figyelmet fordítanunk a gépkocsink állapotára, hiszen egy pici ráfordítással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat a szabadságunk idején.

Nyáron a felmérések alapján a magyarok nagy része az autós utazási formát választja. Sajnos csak kevesen gondolják úgy, hogy érdemes szakszervizzel átnézetni autójukat a szezon előtt. Pedig sok kellemetlenséget kerülhetnének el azzal, ha a gépjárművet márkaszervizben készíttetnék fel a nyári autózásra, utazásra.

Az átvizsgálás során különös figyelmet fordít a márkaszerviz a gumiabroncsok, a futómű állapotának ellenőrzésére, hiszen ezek kihatással vannak az autó vezethetőségére, és fogyasztására is. Nyáron veszélyes lehet a téli gumik használata, így azokat le kell cserélni. A nyári abroncsok visszatételénél feltétlenül ellenőriztessük, hogy megfelelő profilmélységgel rendelkeznek-e, illetve nincs-e elöregedve a gumi anyaga. Biztonság szempontjából a fékek és a lámpák állapota is fontos, így azokat is érdemes szakszervizben átnézetni.

A tavaszi üzem után a különböző folyadékszintek ellenőrzését és utántöltését is elvégzi a márkaszerviz, különösképp azon fékfolyadékét, ahol a forráspontot is ellenőriztetni kell, hogy a nyári nagyobb hőigénybevételt is megfelelően bírja a motor. Elengedhetetlen a hűtőrendszer ellenőrzése és feltöltése. A nyári közlekedés alkalmával az utazás biztonságosságát növeli a légkondi használata, amelynek évenkénti tisztítása nem csak a működést javítja, de a bennülők egészégének szempontjából is fontos teendő. Ezzel együtt érdemes az utastéri levegő és pollenszűrőket is ellenőriztetni, szükség esetén cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét is.

A hosszabb nyaralásra indulás előtti fontos ügyelni a csomagok biztonságos elhelyezésére, nehogy hirtelen fékezésnél, vagy balesetnél további sérülést okozzanak. Ennek megfelelően a csomagtérben figyeljünk a táskák megfelelő rögzítésére, és amennyiben a tetőcsomagtartóra is pakolunk, legyünk szintén körültekintők, mert egy rosszul elhelyezett pakk könnyen balesetet okozhat. Használjunk biztonságos gyerekülést.

„Az autós utazás nagyobb mozgásszabadságot és szabadabb időbeosztást nyújt a szabadságunk idején. Pár óra, és néhány ezer forint ráfordításával sok kellemetlenséget előzhetünk meg, és a nyaralásunkat biztosan nem az út szélén, trélerre várva töltjük majd, ha autónkat, ahogy a télre, úgy a nyárra is márkaszervizben felkészíttetjük” – mondja Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

Fontos! Ezek a szabályok, útdíjak várnak rád külföldön
Kaland vagy kihívás az autózás külföldön? A hazai szabályozáshoz hasonlóan számos helyen találkozhatunk útdíjjal, de van, ahol a hidak használatáért is fizetnünk kell, s olyan város, ahol nem parkolhatunk az utak mellett!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!