Facebook hozzászólás
632

Erre elég 20 millió forint, ha ingatlant akarsz venni

Míg vidéken akár 100 négyzetméter feletti ingatlan is vásárolható 20 millió forintból, addig ez az összeg a fővárosban már jellemzően csak egy garzonlakásra elegendő – derül ki az ismert ingatlanos cég bromáteréből. Egy dolog azonban közös a két területben: országszerte egyre kisebb lakásra elég ez az összeg.

Költözés, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A vizsgálatba bevont megyeszékhelyek közül Miskolcon lehet a legnagyobb használt lakást megvásárolni a rendelkezésre álló összegből, mintegy 130 négyzetmétert. A skála másik végén Budapest áll, ahol ez a 20 millió forint már csak alig több mint 30 négyzetméterre elegendő, azaz majd 100 négyzetméter a különbség. Miskolchoz hasonlóan, 100 négyzetméter feletti lakás érhető el a keretösszegből Békéscsabán és Szolnokon, de Kaposváron is hasonlóak a lehetőségek. Öt megyeszékhelyen 70-80 négyzetméter közötti használt lakást vásárolhatnánk, Szombathelyen 67 négyzetméteres ingatlant, míg további öt településen 50 és 60 négyzetméter közötti alapterületű lakás jön ki a keretből. A legdrágább vidéki városnak Győr bizonyult, de még itt is 70 százalékkal nagyobb alapterületű lakás tulajdonosai lehetünk, mint a fővárosban.

A budapesti kerületek esetében a skála 22 és 51 négyzetméter között változik, legtöbbet a XXIII. kerületben, legkevesebbet pedig az V. kerületben éri a pénzünk. Általánosságban elmondható, hogy a külsőbb kerületekben, elsősorban a pesti oldalon kapható 20 millió forintért a legnagyobb használt lakás, míg a Belvárosban és a központi budai kerületekben a jóval drágább ingatlanoknak köszönhetően csak garzon-lakások érhetők el a keretből.

− A fővárosi árak folyamatos növekedésével egyre kisebb méretű ingatlanra elegendő a vizsgálat alapjául szolgáló 20 millió forint. Az V. kerület átlagos négyzetméterára közelíti az egy millió forintot, míg a XXIII. kerületben ezzel szemben csak 400 ezer forint környékén mozog ez az érték, így méretben is jelentős különbséget érhetünk el, ha külsőbb kerületben tervezzük a lakásvásárlást − nyilatkozta Benedikt Károly, a cég elemzési vezetője.

Mutatjuk, hol kapsz olcsóbban lakást
Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31%-os árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér – áll az egyik legismertebb pénzintézet ingatlanpontjának közleményében.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!