Facebook hozzászólás
321

Elton John és David Beckham ismét listás lett

Adakozási rekordot döntöttek tavaly a leggazdagabb britek, a legtöbbet közülük Elton John, a brit pop veteránja, Joanne K. Rowling és David Beckham, az angol labdarúgás egykori szupersztárja áldozott vagyonából jótékony célokra.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.
Az idei összesítés a jövő héten jelenik meg, de a lap szokásához híven egy héttel korábban külön összeállítást közölt arról, hogy a felső ezres mezőny az elmúlt egy évben mennyit fordított segélyszervezetek támogatására és egyéb nemes célokra.
A legfrissebb kimutatás szerint a legvagyonosabb britek tavaly 2,66 milliárd fontot – több mint 1000 milliárd forintot – áldoztak jótékonyságra. A listát Elton John vezeti, aki 26,8 millió fontot adományozott HIV-fertőzöttek és AIDS-betegségben szenvedők támogatására külön e célra létrehozott nagy-britanniai és amerikai alapítványain keresztül.

Sir Elton John Kép: Facebook

J.K. Rowling a második helyre került 10,3 millió font adománnyal. A Skóciában élő írónő ugyancsak saját alapítványai révén jótékonykodott. Ezek egyike a Lumos, amely azért dolgozik, hogy 2050-re egyetlen hátrányos helyzetű vagy fogyatékos gyermek se nevelkedjen állami intézetekben, hanem lehetőleg maradhasson saját családja körében vagy befogadó családokhoz kerüljön.
A Lumos jelentős figyelmet fordít Kelet-Európára. Rowling néhány éve egy lapinterjúban elmondta, hogy a szervezet alapítójaként „rendszeres és titkos látogatásokat” tesz például Moldova, Ukrajna és Románia állami gyermekgondozó intézményeiben, amelyekben sokszor „szívszaggató körülményeket” tapasztal.

David Beckham Kép: Facebook

David Beckham tavaly ötmillió fontot áldozott szintén gyermekeket segítő jótékonysági szervezetek támogatására, ezzel az adományozó szupergazdagok élmezőnyének harmadik helyére került.
A The Sunday Times kimutatása szerint a legvagyonosabb ezer brit közül tavaly 178 adományozott egymillió fontot vagy ennél többet. Közéjük tartoznak a Coldplay együttes tagjai 1,7 millió fonttal, Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa 1,6 millió fonttal és Jamie Oliver sztárszakács 1,4 millió font jótékonysági adománnyal.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!