Facebook hozzászólás
549

Elköltöztetnék a medvéket Tusnádfürdőről

Medvék elköltöztetését kérték a román környezetvédelmi minisztériumtól a székelyföldi Tusnádfürdő lakói. Az állatok rendszeresen bejárnak a településre, veszélyeztetik a lakosok és a turisták testi épségét.

Elegük van a mackókból – Kép: Pixabay

Egy anyamedve két boccsal, egy másik anyamedve három boccsal, valamint két fiatal, 2-3 éves állat jár be rendszeresen a fürdővárosba élelmet keresnimondta el Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a Krónika című lapnak. Az egyik állat az udvarokba is betört, és tyúkokat ölt, a másik pedig a tejautomatát rongálta meg.

Az is előfordult már, hogy egy medve betörte egy idős nő házának az ajtaját, és bement az előszobába élelemért – közölte az MTI. Egy éve a sajtó tág teret szentelt annak, hogy a medvék a tusnádfürdői származású Korodi Attila jelenlegi környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek, és nagy kárt tettek a majorságban.

A medvéket lelövik, ugye? De miért?
Nemrégiben nagy megdöbbenést váltott ki az Északi-középhegységben illegálisan lelőtt barnamedve esete. A szomszédos országokból átbarangoló hiúzok, farkasok is hasonló módon végzik. Pedig védenünk kellene ezeket a ritka példányokat!

Albert Tibor, a 90 százalékban magyarok által lakott fürdőváros polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy emberre támadnak a medvék. A mostani költöztetés előkészítéseképpen az illetékesek megfigyelik az állatok megszokott útvonalait, szokásait, hogy könnyebben befoghassák majd őket. Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmadrésze Romániában található. A közelmúltban Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada a Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200 medvét, Hargita megyében ezret számoltak meg.

Madridban a papagájok okoznak gondot
A madridi önkormányzat hadat üzent a betolakodó papagájfajoknak és mosómedvéknek, amelyek fenyegetést jelentenek az őshonos növény- és állatvilágra nézve, nem utolsó sorban pedig komoly károkat okoznak a helyi lakosságnak is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!