Facebook hozzászólás
522

Elképesztő, mit néz a gyerek!

Kevesebbet kommunikálnak a gyerekek világszerte – derült ki a Kapersky Lab legújabb,  a gyerekek számítógép-használati szokásairól szóló jelentésből. Az elemzés azt mutatja, hogy alapvetően a fiatalok elsősorban játszanak a világhálón, és több hozzáférésük van a felnőtt tartalmakhoz, mint egy évvel ezelőtt! Sőt, több oldalt nyitnak meg, amelyek a kábítószerekről, az alkoholról és a cigarettáról szólnak. Ez utóbbi téma különösen az észak-amerikai, és a nyugat-európai fiataloknak fontos.  

 

A jelentés alapja az olyan statisztikák, amelyeket a Kaspersky Lab termékei készítettek az elmúlt egy év alatt (2016. május – 2017. április közötti időszakban) azokon a Windows és Mac operációs rendszerű számítógépeken, amelyeken a Parental Control modult bekapcsolták. A kiegészítő modul listázza azokat a meglátogatott honlapokat, amelyek potenciálisan káros tartalmakkal rendelkeznek.  Az alábbi 14 káros kategóriát lehet beállítani: közösségi médiumok, messengerek; alkohol, cigaretta, kábítószerek; számítógépes játékok; szoftverek, hangfájlok, videók; e-kereskedelem; felnőtt tartalom; szerencsejátékok, nyereményjátékok; trágár beszéd; álláskeresés; erőszak; fegyverek, robbanószerek, pirotechnika; HTTP átirányítás; hírek; vallások.

Gyerekek az internettel Kép: https://blog.kaspersky.com
Kép: https://blog.kaspersky.com

A gyerekek a legtöbbször (61%) olyan honlapokat nyitottak meg, amelyeken keresztül kommunikálni lehet (például közösségi média, messengerek vagy e-mailek). Az online játék oldalak látogatottsága visszaesett a tavalyi évhez képest 11%-ról 9%-ra. Míg az alkoholról, a kábítószerekről és a cigarettáról szóló honlapok népszerűsége nőtt: a tavalyi 9%-ról 14%-ra. A szoftverekkel, a hangfájlokkal és a videókkal kapcsolatos oldalak iránti érdeklődés szintén nőtt: 3%-ról 6%-ra.

– Nagy különbséget lehet látni a gyerekek online aktivitásában a számítógépeken a mobilkészülékekhez képest. A gyerekek asztali számítógépeket használnak ahhoz, hogy olyan oldalakat látogassanak meg, amelyeknek nincsenek mobilalkalmazásuk, vagy amelyeket könnyebb megnézni nagy képernyőkön. Ez megmagyarázza, hogy miért csökkent a számítógépeken megnyitott olyan weboldalak száma, amelyeket kommunikációra használunk, míg az alkoholról, a cigarettáról és a kábítószerekről szóló oldalak nézettsége nőtt. Az online játékok népszerűsége sem esett vissza, csupán átalakultak a szokások: a gyerekek hajlamosak kiválasztani kedvenc oldalakat, de a játékkal töltött idő nem csökkent –  mondta Anna Larkina, a Kaspersky Lab internetes tartalomelemző szakértője.

Gyerekek a tablet előtt, Kép: https://blog.kaspersky.com
Kép: https://blog.kaspersky.com

A jelentés azt is mutatja, hogy a legtöbbet csetelő gyerekek az arab világban élnek, ahol a statisztikák szerint a fiatalabb korosztály 89%-a kommunikált interneten keresztül.  Az észak-amerikai gyerekek használják erre a legkevésbé az asztali számítógépeiket (28%). A kábítószerekkel, az alkohollal és a dohányzással kapcsolatos oldalak a legnépszerűbbek Észak-Amerikában (32%), és Nyugat-Európában (26%) is. Ennek ellenére az arab világból származó gyerekek csupán 3%-a érdeklődik ilyen tartalmak után.

Veszélyben az adatbázisunk
Szeretjük a digitális eszközöket, könnyebbé teszik a kommunikációt, és képesek rengeteg adatot, információt tárolni. De miközben ismerjük az internethasználat veszélyeit is, mégsem figyelünk a biztonságra. Milyen óvintézkedéseket kellene tennünk?

A számítógépes játékok kategóriája ugyanezt az arányt követi: Észak-Amerikában (20%), Nyugat-Európában (18%) és a legkevésbé népszerű az arab világban (2%). Érdekes módon a Távol-keleti régió (egész pontosan Kína, Szingapúr, Hong Kong, Makaó, Tajvan, Japán és Dél-Korea) kiemelkedik az e-kereskedelem kategóriában: a meglátogatott oldalak 13%-át teszik ki, míg globálisan ez az arány mindössze 5%. A távol-keleti gyerekek a szoftverekkel kapcsolatos és a felnőtt tartalmú weboldalakat is gyakrabban használják, mint más régiókban élő kortársaik.

A Kaspersky Total Security és a Kaspersky Internet Security egyedi felhasználóknak szánt termékek rendelkeznek a Parental Control kiegészítő modullal, amelynek feladata a gyerekek védelme az online fenyegetésekkel szemben valamint blokkolja az oldalak vagy az alkalmazások nem megfelelő tartalmait. A Safe Kids csomag lehetővé teszi a szülőknek, hogy nyomon követhessék a gyermekek online tevékenységeit (kereséseket, oldalakat) minden készüléken valamint hasznos tanácsokat ad a gyerekek biztonságos internetes jelenlétéért.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!