Facebook hozzászólás
510

Elfelejtenek gondoskodni nyugdíjukról az elfoglalt nők

A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. Ugyanakkor hölgyek mindössze 27 százaléka számít rendszeres megtakarítónak, aki gondoskodik nyugdíjas éveiről, míg partnerükre ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

A nők többsége a nyugdíjas évekre egyfajta lehetőségként tekint – a derül ki a biztosító nyugdíjkutatásából. A női válaszadók 50 százaléka szeretne új hobbit felfedezni, 57 százalék több időt tervez tölteni a családjával és a barátaival, míg 62 százalékuk többet szeretne utazni az „évgyűrűs” években.

A kutatésról
Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2015 az Aegon Center for Longevity and Retirement és a Transamerica Center for Retirement Studies® együttműködésében valósult meg. 16 000 munkavállaló és nyugdíjas vett részt benne a világ 15 országából: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Japán, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok. Az országok kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy egymástól eltérő nyugdíjrendszerekkel, valamint demográfiai trendekkel rendelkező országok is képviselve legyenek. Megjegyzés: Mivel a kutatás online kérdőív kitöltése alapján történt, a Kínából, Indiából és Brazíliából érkezett válaszok főleg a városi lakosság véleményét tükrözik. Az internet-használat a vidéki lakosság és az alacsonyabb keresetűek körében kevésbé elterjedt.

A tervek azonban sokszor messze állnak a valóságtól, ennek pedig a nők társadalomban betöltött szerepe az egyik oka. A család és a gyermekvállalás miatt a nők szakítják meg évekre a karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben – ráadásul a nők azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. A KSH adatai szerint ez a különbség Magyarországon az utóbbi években ismét növekszik, átlagosan 13,2 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak a nők Magyarországon. Ezen okok miatt a nők nyugdíja várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene!

A munkaerő-piaci hátrányuk mellett ugyanakkor a nők maguk sem készülnek elég tudatosan nyugdíjas éveikre: 44 százalékuk nem rendelkezik pénzügyi tervvel, 53 százalékuk ráadásul azt gondolja, partnere jelentős szerepet fog betölteni nyugdíjas éveinek pénzügyeiben is – míg a férfiaknak csak 34 százaléka gondolja ugyanígy.

Nyugdíjas idős pár ül egy kerti padon, a hölgy újságot olvas, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Világszerte a nőknek csupán 19 százaléka biztos abban, hogy amit nyugdíjas éveire eltervezett, azt meg is fogja tudni valósítani, és mindössze 40 százalékuk olyan rendszeres megtakarító, aki mindig gondoskodik a nyugdíjcélú megtakarításairól. Magyarországon csak a nők 27 százaléka rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással, miközben 78 százalékuk gondolja úgy, hogy nehezebben fog megélni nyugdíjasként, mint dolgozó nőként.

Mit tehetnek az elfoglalt nők, hogy nyugdíjukról is gondoskodhassanak?

Az Aegon szakértői néhány ajánlást fogalmaztak meg a nőknek, amellyel elősegíthetik, hogy ne csak családjukról, de saját nyugdíjas éveikről is megfelelően gondoskodjanak:

  1. Készítsetek bakancslistát, vagyis írjátok össze, hogy mivel szeretnétek foglalkozni, hogyan szeretnétek élni!
  2. Készítsetek írásos pénzügyi tervet, ehhez kérjetek pénzügyi tanácsadói segítségét!
  3. Ha nem vagy alkalmazott, törekedjen arra, hogy legalább részmunkaidőben foglalkoztassanak!
  4. Készülj fel a továbbfoglalkoztatásra és a rugalmas nyugdíjazásra!

Sok sikert! Megváltoztak a nők vásárlási szokásai az elmúlt 10-15 évben Magyarországon is! Erről itt olvashatsz! Azt is megírtuk, hogy egy kutatás szerint az elfoglalt, a sikeres nőknek nincs ideje a párkeresésre se!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!