Facebook hozzászólás
448

Életrevalók a színpadon – Drissből cigányfiú lesz

Az Életrevalók filmes változatát már régóta imádjuk, most azonban a színpadon is láthatjuk. Horgas Ádám rendezésében a Játékszínben mutatják be a különleges és izgalmas színpadi adaptációt február 4-én.

Az Életrevalók színpadi adaptálása számos nehézségbe ütközött. Szerepeket kellett összevonni, hogy kevesebb színésszel is eljátszhassák a történetet. A problémát jelentett az olyan valódi filmes jelenetek színpadra vitele is, mint az autósüldözés vagy ejtőernyőzés.
„Nagyon sok minden, amit a film nagyvonalúbb dramaturgiában kezelhet, hiszen a képek megsegítik, filmes eszközeink híján a színpadon nem él meg. A koncepcióm fontos elemeinek egyike volt, hogy a háttértörténeteket is jelenítsük meg” – mondta Horgas Ádám rendező, aki a karaktereken is változtatott.

„Abban biztos voltam, hogy az afroamerikai szálat elvetem, hiszen nálunk ez nem arról szólna, mint Franciaországban, viszont Driss karakterével – aki a mi előadásunkba cigányfiú lesz – igyekeztem a roma kultúrát beépíteni”- vallotta be a rendező, aki a látásmód képi világának kifejezéséhez rátalált az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájára, ahol hátrányos helyzetű és cigány fiatalokat próbálnak a művészet, a festészet eszközeivel segíteni, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba.
„Az itt született alkotások annyira magával ragadóan fejezik ki a világképüket, hogy segítségükkel láttatni tudok egy igazán kalandos, mitikus, autentikus vonalat, olyannyira, hogy még díszletelemenként is használjuk majd” – mondta Horgas Ádám, aki szerint a történet olyan, mint egy népmese, a legkisebb szegény fiú sztorija, akinek sikerül egy különleges ember barátságának segítségével kitörnie a nyomorból.

A történet…
Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.(port.hu)

Hirtling István alakítja a főszereplő Philippe-et, aki nyaktól lábig béna, és 24 órás, bennlakásos ápolót keres.
„Ez egy csodás történet, és nagy kihívás lesz számomra eljátszani Philippe-et, aki kerekesszékben él, már csak azért is, mert alapvetően izgő-mozgó színész vagyok. Ehhez a problémához már segítséget is ajánlottak, valószínűleg a Pető Intézet segít majd a dolgok technikai elsajátításában” – mondta a színész aki a legfontosabbnak azt tartja, hogy az előadással a fogyatékossággal élők és a mélyszegénységben élők társadalmi integrációját elősegítsék, ráirányítsák a figyelmet a témára.
„Azt sem tudom, hogy ebben a rohanó életben képesek vagyunk-e segíteni másokon, vagy egyáltalán belegondolni abba, hogy emberek milyen terhekkel élik az életüket, hogy milyen napi kihívásokkal küzdenek. Nem árt, ha a színház eszközeivel, időnként erre is rávilágítunk” – Hirtling István.

Eric Toledno és Oliver Nakache Életrevalók című művének további szerepeiben Zsurzs Kati, Szőlöskei Tímea, Kovács Dézi, Klem Viktor és Szirtes Balázs látható. Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszletet Horgas Péter, a jelmezeket Bujdosó Nóra tervezte. (forrás:mti)

Shrek turnéra indul
A magyar Shrek, a musical producere kapta meg a jogot, hogy a világ színpadain bemutassa a zenés produkciót. A Shrek társulata így hamarosan világ körüli turnéra indul.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!