Facebook hozzászólás
284

Elektromos „kapszulák” közlekednek Londonban

Zajt alig, káros anyagot pedig egyáltalán nem bocsátanak ki azok az automatavezérlésű mini „kapszulák”, amelyek várhatóan már 2015-ben meghatározott útvonalakon közlekednek majd egy Londontól északra lévő kisvárosban. A Heathrow repülőtéren már három éve futnak ilyenek.

Közel 100 „ultra pod” elnevezésű futurisztikus kisautót telepítenek majd egy Londontól északra lévő kisvárosba, Milton Keynesbe – írja az Impress Magazin. A kis kapszulák várhatóan 2015-ben kerülnek forgalomba, és a vasútállomás, a belváros és különböző irodák között futnak majd.

A Heathrow-n már 2011 óta közlekednek – Kép: impressmagazin.hu

A Heathrow repülőtéren már 2011 óta közlekednek ezek a távvezérlésű elektromos kapszulák, amelyek semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki lévén, hogy akkumulátorral működnek. A kis járgányoknak a zajszintjük is minimális, hiszen gyakorlatilag hangtalanul futnak a gumikerekeken. Működtetésükhöz pedig még sofőr sem kell, mert automatavezérlésűek.

Az utasok egy érintőképernyős monitoron tudják megadni az úti célt, a kis kapszulaautó pedig a beprogramozott koordináták alapján a megadott címre szállítja őket. Az ultra podok saját nyomvonalon közlekednek, amelyet más járművek nem használhatnak. A biztonsági technológiának és a beépített érzékelőknek köszönhetően kizárt, hogy összeütközzenek egymással. Az apró elektromos közlekedőeszközökkel négy fő kényelmesen tud utazni csomagokkal.

Az ultra podok kialakítása mozgássérültek számára is megfelelő. Babakocsival, biciklivel is kényelmesen lehet utazni rajta. A kapszula biztonságos közlekedést biztosít az utasok számára, ugyanis minden egyes autót nonstop figyel egy CCTV rendszer, ahonnét akár segítséget is lehet kérni az autó működtetését illetően. (Forrás: www.impressmagazin.hu)

Kert a folyó felett – új híd épül Londonban!
London Európa egyik legzöldebb városa. Gazdag és változatos kertészeti örökségéhez szeretne hozzájárulni az új „zöld” híd is, a Garden Bridge. A Temze fölött ívelő gyalogos „Kert-híd” látványtervei már elkészültek. Az új, zöld híd átadása 2017-re várható.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!