Facebook hozzászólás
264

Egyre többen szeretik, és főleg a nők!

Tavaly a magyar lakosság mintegy egyharmada vett részt színházi előadáson, a közönség nagyobb része nő, nagyvárosban él és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik – derült ki a GfK piackutató intézet által a színházi világnap alkalmából végzett és közzétett elemzésből.

A 15 és 69 év közötti válaszadók bevonásával zajlott, 4000 fős, reprezentatív felmérés szerint a magyarországi lakosság 29 százaléka fordult meg színházi előadáson tavaly. A színházi szórakozást nagyobb valószínűséggel választják a nők: esetükben minden harmadik ellátogatott legalább egy előadásra az elmúlt év során, míg a férfiak esetében ez csak a megkérdezettek negyedéről mondható el.

Jézus Krisztus Szupersztár – Kaposváron Fotó: Memlauer Imre

A korosztályi összetételt elemezve látszik, hogy a 30 év alattiak a legaktívabbak, a vizsgálatban résztvevő 15 és 19 év közöttiek körében tízből négy, a huszonéveseknek pedig 35 százaléka vett részt előadáson. Ebben a tekintetben a legalacsonyabb, 23 százalékos értéket az ötvenes korosztályban regisztrálták.
Meghatározónak bizonyult a lakóhely is: az ezer fő alatti községek esetében tízből csak egy ember fordult meg előadáson, de kétszer ekkora érték jellemző az ennél nagyobb, ám húszezer főnél kisebb települések lakosságának körében. A több tíz- vagy százezres városokban már százból harmincöt, Budapesten pedig minden második lakos színházlátogató.

Ők a nemzet színésze cím birtokosai
Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének, a február 25-én elhunyt Psota Irén helyére. Kik és hogyan kaphatják meg ezt a megtisztelő címet?

Az európai statisztikai adatokkal összevetve kiderül, hogy a magyarok az átlag alatt költenek színház- vagy koncertlátogatásra, amelynek hátterében az állhat, hogy a rendezvények és intézmények gazdálkodásának állami támogatása miatt többek számára elérhetőbbek a produkciók. A színházlátogatások száma alapján pozitívabb a kép, mert míg Németországban a 2013/2014-es évadban száz lakosra 34 színházlátogatás jutott, addig 2014-ben Magyarországon 65, ami szinte a duplája, jövedelemarányosan feleannyi pénzből.
A színházlátogatások számában növekedés figyelhető meg az elmúlt pár évben, hiszen a KSH adatait nézve 2000 és 2008 között éves szinten négymillió körül ingadozott a nézők száma az előadásokon, a 2009-ben indult növekedés viszont az utolsó vizsgált év végére, 2014-re mintegy hat és félmillióig emelte a látogatások számát.

A március 27-i színházi világnap alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület március 30-án, szerdán a Budapesti Operettszínházban tartja meg hagyományos jótékonysági gálaestjét, amelyen szakmai díjakat is átadnak.

Regionálisan inkább az ország központi területein és Nyugat-Dunántúlon jellemző az előadásokon való részvétel, Budapest és a Nyugat-Dunántúl kiemelkedik az országos átlagból, a többszöri látogatások zöme is ide koncentrálódhat. Az ország déli és északi tájain élők szabadidejüket kevésbé töltik színházba járással.
A vizsgálat szerint a magasabban iskolázottak fogékonyabbak az irodalmi kikapcsolódásra; az egyetemet vagy főiskolát végzettek 61 százaléka, az érettségivel rendelkezők fele, az ennél alacsonyabb végzettségűek körében pedig hozzávetőlegesen tízből egy személy színházlátogató éves viszonylatban.
Párizsban 1957-ben március 27-én volt a Nemzetek Színházának évadnyitója, ehhez a dátumhoz kötődik a színházi világnap, amelyet az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezett 1961-ben.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!