Facebook hozzászólás
382

Egy igazi díva emlékére

Folyton éhezett: ételre, életre, szerelemre – Psota Irén nemcsak a színpadon, hanem az életben is igazi tragika volt. A február 25-én elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőről, a Nemzet Színészéről egykori szerelmei mesélnek majd az RTL Klub XXI. század című műsorának március 1-jei adásában.

Psota Irén mosolyog, fején az elmaradhatatlan kalap, Kép: Wikimedia
Psota Irén 2007-ben, Kép: Wikimedia

– Egyszer csak beállított egy lány. Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent. Gyönyörű dióbarna szemei voltak, hatalmasak, vékony, kevés hajacskája volt, magas homloka – Psota Irén első szerelmét, Seregi László táncművészt már az első alkalommal lenyűgözte a színésznő kisugárzása.

– Az ideges alkatú, karcsú lányt gyerekkora óta szörnyű éhség gyötörte, nem tudott betelni az étellel. Irén hóna alatt mindig volt egy fél cipó vagy valami, hogy legyen mit enni – idézi fel a múltat az RTL Klub XXI. század című műsorának kedd esti adásában Makk Károly filmrendező, Psota Irén egykori párja.A színésznő szenvedélyesen tudott szeretni, éppen ezért lepte meg barátait, ismerőseit, amikor váratlanul hozzáment egy dramaturg fiúhoz, aki iránt állítólag nem érzett semmit.Pár hónapja volt férjnél, amikor összetalálkozott egy belsőépítésszel, Molnár Józseffel. A férfi a tenyerén hordozta Psota Irént, hamar egybe is keltek. Ruhát, cipőt tervezett Irénnek, etette a csillapíthatatlan étvágyú asszonyt. Sanzonokat vásárolt egyenesen a szerzőktől, hogy legyen mit énekelnie a színésznőnek. Csodálatos sétáik voltak, őrült éjszakáik, és ha valamiért külön kellett lenniük, hát rohantak egymáshoz, amint tudtak. A boldogságuknak azonban József kétes ügyletei vettek véget: a férfit 10-15 évnyi börtönbüntetésre ítélték.Irén egyedül maradt, és amit tudott, mindent megtett a férfiért, látogatta, csomagot küldött neki. Egy év múlva azonban megismerkedett Ungvári Tamás műfordítóval, aki rövid időn belül a harmadik férje lett.

Figyelem!
Az RTL vetíti a hazai televíziók közül először az Oscar-díjas Saul fiát. Erről itt olvashatsz!

– Én csak egy pótférjként szerepeltem. Minden nyilatkozatában és könyvében különben mondja is, hogy nekem tulajdonképpen egy férjem volt  – emlékszik vissza a XXI. század riportjában Ungvári Tamás. Ennek ellenére ezt volt Psota Irén leghosszabb házassága: 12 évig éltek együtt. A féltékenység, a pénzügyi gondok és a munka azonban megrontotta házasságukat, Tamás újra nősült, Psota Irén egyedül maradt.

– Az úr, akit magánynak hívnak, néhány éve megkérte a kezem, és nem akarja elereszteni – mondta Psota Irén a kilencvenes évek elején, amikor pályájának legnagyobb szerepei és élete legnagyobb szerelmei már mögötte voltak. Psota Irént 2016. február 25-én, 86 éves korában érte utol a halál.

A felejthetetlen színésznő életéről szóló riportot március 1-jén este, az RTL Klub XXI. század című műsorában láthatják a nézők.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!