Facebook hozzászólás
333

Egy húron pendülnek, mégis párbajoznak

Másfél évtizeddel a legutóbbi hasonló rendezvény után harmadik alkalommal is megrendezik a Gitárpárbaj-koncertet. November 19-én a fővárosi Barba Negra Music Clubban a hangszer öt hazai kiválósága lép színpadra.

A Gitárpárbaj III-on az évtizedek óta a pályán lévő Felkai Miklós (Apostol, Color, Felkai Jam), Karácsony János (Generál, LGT)és Alapi István (Edda) mellett színpadra lép két tehetség, a 19 éves Somogyi Remig és a mindössze 12 éves Fehér Ádám, de mások mellett Kézdy Luca hegedűs is közreműködik – hangzott el a résztvevők közreműködésével tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Két generáció mutatja meg tudását a színpadon Kép: Pixabay
Két generáció mutatja meg tudását a színpadon Kép: Pixabay
Az első…
Az első Gitárpárbajt 1986 áprilisában rendezték a Petőfi Csarnokban. A mostani esten megemlékeznek az egyik akkori főszereplőről, Bencsik Sándorról (P. Mobil, P. Box), aki idén harminc éve hunyt el.

„A Gitárpárbaj legnagyobb értéke abban rejlik, hogy nagyjából tizenöt évente összehoz egy egyszeri, közös produkcióba olyan zenészeket, akik egyébként nem játszanak együtt. A mostani másfél órás koncert alcíme Staféta, mert ezúttal két generáció mutatja meg tudását a színpadon” – mondta a Gitárpárbaj főszervezője, Felkai Miklós az MTI-nek.
Az első, 1986-os turnén hét gitáros lépett színpadra – Felkai és Bencsik mellett Menyhárt János (V’Moto-Rock), Tátrai Tibor (Tátrai Band, Skorpió, HBB, Generál), Szűcs Antal Gábor (Skorpió), Varga János (East) és Závodi János (Piramis), a második, 2002-es koncerten (szintén a Petőfi Csarnokban) hat – Felkai, Tátrai, Szűcs és Závodi mellett Karácsony János és Alapi István -, ezúttal pedig öt gitáros fog játszani.

„Olyan számokat válogatunk össze, amelyben a legtöbbször nincs ének. A repertoáron részben olyan dalok szerepelnek, amelyeket a gitárosok szeretnének, részben amit én ajánlok nekik. A nyitódal a Who ikonikus száma, a My Generation lesz, a finálé pedig Beethoven Örömódájának egy részlete” – mondta a szervező.

A nyitó nóta…

Minden fellépő gitáros játszani fog szólóban, párban és közösen is. Karácsony János például az LGT 1980-as Loksi című lemezéről ad elő két dalt, köztük az általa írt instrumentális Cabolót, Bencsik Sándor emlékére egy korai Deep Purple-szám hangzik el, Somogyi Remig Gary Moore-tól fog játszani, a 12 éves tehetség, Fehér Ádám pedig, aki lépett már fel Török Ádámmal és Pély Barnával is, Jimi Hendrix Voodoo Childját gitározza el és Stevie Ray Vaughantól is lesz valami.

Hű, de jó buli lesz itt május 2-án!
A Pink Floyd rajongók már mos jegyezzék be a naptárukba május másodikát! Roger Waters, az együttes egykori alapítója jövőre ekkor ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Alapi István a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a hegedűs Kézdy Luca közreműködése a koncerten olyan hangzások felé is megnyithatja a kaput, mint amilyennel a hetvenes években a Mahavishnu Orchestra kísérletezett Jerry Goodman hegedűssel.
A november 19-i Gitárpárbaj III. esten kísérőzenészként kap szerepet Kálmán András (orgona), Pethő Gábor (basszusgitár) és Móré Attila (dob). A koncerten hangfelvétel készül, amely a tervek szerint megjelenik CD-n.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!