Facebook hozzászólás
204

Egy békától rettegnek a kutyatartók

Függőséget okozhat kutyáknál az óriásvarangy tudatmódosító hatású, egyben mérgező váladéka – hívták fel a figyelmet állatorvosok Queenslandben, Ausztrália északkeleti részén, ahol elterjedt ez a varangyféle.

Fügőséget okoz a varangy váladéka – Kép: Pixabay

Néhány kutya annyira vágyik a „napi adagjára”, hogy szándékosan üldözi a varangyokat, amelyek védekezésként termelik a mérgező váladékot. Ezt azután az ebek lenyalogatják róluk. Mint általában a függők, életüket kockáztatják az olcsó bódulat kedvéért a kutyák is – írta a couriermail.com ausztrál portál. Az esős évszak közeledtével elszaporodnak az óriásvarangyok, ezért a Queenslandi Állatorvos-tudományi Egyetem szakemberei felhívták a kutyatartók figyelmét a veszélyre.

Jonathan Cochraine állatorvos szerint egyes kutyákat, amelyeket ő „sorozatnyalóknak” nevezett el, évente többször is kezelnek varangymérgezés miatt. Az általuk megfigyelt tünetek között van az „álmodozó” vagy meredt tekintet, de volt olyan állat, amely olyasmit követett a szobában, ami nem volt ott. Dallas McMillan helyi állatorvos hírlevelében a varangyfüggőség veszélyére hívja fel a gazdák figyelmét, és arra kéri őket, ha kutyájukon többször is látják a mérgezés jeleit, jobb, ha nem engedik ki őket, különösen esős éjszakákon.

Nikita Den Englese két és fél éves tacskó–sicu keverék kutyája eddig kétszer találkozott óriásvaranggyal, ezután habzó szájjal, reszketve találtak rá, gazdája az állat életéért aggódott. Most „elterelő kezelés” alatt áll, azaz nem engedik ki a házból. Az óriásvarangy Közép- és Dél-Amerikában őshonos, de a karibi és a csendes-óceáni térség számos szigetére betelepítették. Ausztráliába a cukornádültetvényekben kárt tevő nádbogár ellen az 1930-as években került.

Két kutya életét mented meg egy örökbefogadással!
„Ráuntam”– ez az egyik leggyakoribb indoklás, amit menhelyeken, önkormányzati ebrendészeti telepen hallani kutyájukat otthagyó gazdáktól. Mások nem tudják finanszírozni a kutyatartás költségeit, ezért inkább menhelyre adják állatukat – hangzott el a „Szabad a Gazdi” program Illatos Úti telepen tartott nyitóeseményén.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!