Facebook hozzászólás
837

Drága a Balaton? Irány Velence!

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó partvidéke is, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

A Velencei-tó környéke nyaraló vásárlási kereslet szempontjából valamelyest elmarad ugyan a Balatontól, de Budapesthez való közelsége miatt többen választják állandó lakhelyüknek, így nagyobb az ingázók aránya. Jellemzően családi házas övezet, lakásokat jóval alacsonyabb számban találunk a környék településein.

Velencei-tó, Kép: wikimedia
Velencei-tó, Kép: wikimedia

A legalacsonyabb átlagos négyzetméterárat Pákozdon mérte az elmúlt egy évben az egyik legismertebb ingatlanszolgáltató, ahol 155 ezer forint körül árulták az épületek négyzetméterét. Kápolnásnyéken és Sukorón már ennél jóval magasabb, 205-229 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemző használt ingatlanok esetében. Velence és Gárdony négyzetméterárai ennél is magasabbak valamelyest, a fővárosi árakhoz viszonyítva azonban érezhetően alacsonyabb áron vásárolható vízpart közeli ingatlan az említett településeken.

Átlagos négyzetméterár a Velencei-tó egyes településein, 2017. június-2018. június (Ft)

Infografika, Készítette: Duna House
Készítette: Duna House

A Velencei-tó környékén elsősorban a használtlakás-piac pörög, új építésű társasházak viszonylag kis számban találhatók a területen.

Hogy lehet okos egy város nálunk?
Salgótarján és Paks polgármestere megállapodást kötött arról, hogy együttműködve, egymás tapasztalataiból tanulva formálják át településeiket XXI. századi Smart Cityvé. Az úgynevezett okosváros-megoldások fellendíthetik a helyi ingatlanpiacot is.

– Elsősorban Velencén és Gárdonyban épülnek társasházak, amelyek átadását 2019-re tervezik. Az új építésű ingatlanok ára a Velencei-tó partján is sokkal magasabb az ott található átlagos áraknál. A tó partján többnyire 500 ezer forint körüli négyzetméterárakkal kell számolni a jelenleg épülő projektek kínálatát alapul véve – nyilatkozta Benedikt Károly, az egyik legismertebb ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó cég elemzési vezetője.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!