Facebook hozzászólás
239

Dobd el a nagyítót! Így válassz e-olvasót!

Egy e-könyv olvasó igencsak megkönnyítheti a könyveket kedvelők életét: az e-tinta technológiának köszönhetően a tabletekkel és az okostelefonokkal ellenétben nem fárasztja a szemet, használata egy kézzel is kényelmes, mert könnyű és egyszerűen lapozható, a betűméret pedig tetszőlegesen állítható. 

Asztalon egy e-könyv, egy csésze kávé, egy darab mogyorós táblacsoki, Kép: PocketBook
Délutáni kávé, Kép: PocketBook

Bármilyen típusú szöveges dokumentum olvasására alkalmas, egy olvasóra akár több ezer könyv is ráfér. Diszkrét, mert mások nem látják, mit olvasunk, és azt is mindig tudja, hol tartunk éppen a könyvben. Sőt, a számunkra fontos részeket kijelölhetjük, és akár jegyzeteket is írhatunk melléjük, majd ezeket gyorsan és egyszerűen visszakereshetjük, vagy akár összesítve újraolvashatjuk. Beépített szótárai segítségével pedig az idegen nyelvű könyvek olvasása is kényelmesebbé válik. Még egy jó hír: mivel csak lapozásnál és a képernyő megvilágításhoz használ energiát, átlagosan másfél hónapig bírja egyetlen töltéssel.

A világ egyik legnagyobb e-könyv olvasó gyártója, a PocketBook szerint mindössze három kérdést kell megválaszolnia annak, aki már elsőre szeretné megtalálni az ideális e-könyv olvasóját. Az ugyanis, hogy az új eszköz mennyire válik állandó társsá, csupán néhány fontos funkción múlik.

Mikor és hol olvas a legszívesebben?

A kutatások alapján legtöbbször az ágyban, elalvás előtt, az otthonukban kialakított olvasósarokban és utazás alatt olvasunk a legszívesebben. Ez utóbbi alatt mindenképp, de az otthonunkban is kényelmesebb az olvasás, ha nem kell megfelelő fényforrást keresnünk hozzá, ezért a háttérvilágítás funkciót kiemelten ajánlja minden új e-könyv olvasó vásárlása esetén.

E-könyvet olvasó nő és férfi a vonaton, Kép: PocketBook
Utazás közben isteni olvasni! Kép: PocketBook

A tömegközlekedéssel utazóknak vásárlás előtt érdemes meggyőződniük arról, hogy az olvasó egy kézzel is kényelmesen kezelhető legyen, hiszen sokszor nincs lehetőség kétkezes lapozásra. Ilyenkor a méret és a tömeg is kiemelt fontosságú, érdemes ezzel is számolni. Ami jó hír, az e-könyv olvasó egy átlagos könyvnél biztosan könnyebb! Ha olyan eszközt keresünk, ami az extrém időjárási körülményeket (és a gyerekeket) is bírja, és akár a kádba vagy nyáron a tengerpartra is aggodalom nélkül magunkkal vihetjük, úgy érdemes víz- és porálló készülékek közül választanunk.

Mit olvasna rajta?

Könyvek és egyéb szöveges dokumentumok olvasására bármelyik e-könyv olvasó alkalmas, a kényelmes használat érdekében egyedül arra érdemes figyelni, hogy a készülék minél több szövegformátumot felismerjen. Diákoknak és idősebbeknek a PocketBook a nagyobb átmérőjű és a minél nagyobb felbontású képernyőket ajánlja. Előbbieknek amiatt, mert a nagyobb képernyőn áttekinthetőbbek a szövegek, utóbbiaknak pedig azért, mert a jó felbontású képernyőn a nagyobb betűméretek is élesen látszódnak, mégsem kell túl gyakran lapozni. Az e-könyv olvasók egyik igen hasznos funkciója ugyanis, hogy az éppen olvasott könyvet tetszőlegesen megválasztott betűmérettel, felnagyítva is lehet olvasni.

Zsebredugott kézzel e-könyvet olvasó férfi, Kép: PocketBook
Könnyű lapozni! Kép: PocketBook

Mennyit pénzt szán rá?

Amennyiben a papírformátumú könyvek helyett szeretnénk egy kényelmesebben kezelhető e-könyv olvasót, akkor elegendő egy alapkészüléket vásárolnunk. A legfontosabb tulajdonságaiban, mint az olvasható szöveg- és képformátumok száma, a memória mérete és az olyan alapfunkciók, mint az előre telepített szótárak, ezek a készülékek megegyeznek a drágább változatokkal. Bár a funkciók bővülése a készülékek árán is meglátszik, érdemes megfontolni, hogy mélyebbre nyúljunk a zsebünkbe, hiszen amennyiben illeszkedik olvasási stílusunkhoz, egy megfelelő e-könyv olvasó éveken keresztül mindennapjaink állandó kísérőjévé válhat!

10-ből csak négy magyar olvas könyvet!
Világszerte legtöbbek fő érdeklődésének középpontjában a zene áll – a többség legalább hetente zenét hallgat, illetve újságot olvas. Moziba, múzeumba és művészeti kiállításokra, valamint sportrendezvényekre ritkábban, inkább havi rendszerességgel látogatunk – derül ki a globális fogyasztói trendeket vizsgáló és a globális fogyasztó életmódjába, attitűdjeibe, értékeinek világába és viselkedésébe bepillantást engedő GfK Roper Jelentésből. Erről is olvass!

Hallottad? Megjelent Regős Judit Nem születtél anyának! című könyve! Itt nézz utána a részleteknek! Arról itt írtunk, hogy partnerkeresésben manapság kelendőbbek az olvasott nők és férfiak!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!