Facebook hozzászólás
264

Csetelj Nemecsekkel és Dobóval!

A 8–16 éves korosztály már az anyatejjel szívta magába az internethasználatot, és amilyen korán csak lehet, a gépek elé ülnek, és ott töltik el idejük nagy részét is. Ha már ott vannak, miért ne szerethetnék meg, és dolgozhatnák fel a kötelező irodalmi regényeket is, mint az Egri csillagokat, és a Pál utcai fiúkat, az általuk használt eszközökkel? 

Országos olvasásnépszerűsítő program indult Mozi a fejedben címmel, melynek keretében az ötletgazdák az internet eszközeivel népszerűsítik a kötelező irodalmat is. Chatelhetünk Gerébbel, Dobóval, skypon szerelmet vallhatunk Vicuskának, és a közösségi oldalakon keresztül ismerősünkké tehetjük a Pál utcai fiúkat is. Az összehangolt programsorozat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Olvasástársaság szervezésében valósul meg – adta hírül az MTI. A fiatalok február 6. óta posztolhatnak, chatelhetnek a regények szereplőivel, kommentelhetnek facebook-profiljaikra, de írhatnak blogot és forgathatnak kisfilmet is róluk.

A Pál utcai fiúk –  Kép: Geréb Dezső facebook oldala

A programmal nem helyettesíteni kívánják az olvasást, és nem gondolják, hogy aki végigköveti a Facebook-kampányt, az részesül az olvasás adta élményben. Ellenkezőleg, abban bíznak, hogy felkeltik a gyerekek érdeklődését, akikben tudatosul: attól, hogy valami kötelező, az még lehet jó.

A program kitalálói nemcsak a két kötelező olvasmány feldolgozását, hanem a hazai szerzők bemutatását, a kortárs magyar irodalom népszerűsítését, a hátrányos helyzetű fiatalok olvasóvá nevelését, valamint az olvasóközönséggel való kapcsolatépítést  is feladatul tűzték ki.

A kampánysorozatot pályázatok, könyvbemutatók, előadások, rendhagyó drámaórák, plakátkészítő versenyek és kiállítások is színesítik.

A Mozi a fejedben szereplői a Facebookon már elérhetők, sőt már blogot is írnak.
Pál utcai fiúk: Nemecsek, Csónakos, Geréb, Boka, Áts Feri
Egri csillagok
: Vicuska, Gergő, Dobó, Jumurdzsák

„Ahogy az a két nagy vörös ing fölém magasodott, és a két mogorva szempár rám nézett: hirtelen nem is tudtam, mit tegyek. Nálunk a Grundon igazán nem szokás így bánni a másikkal. Még velem sem. Pedig én vagyok az egyetlen közlegény. Néha álmodom róla, hogy előléptetnek. Ha majd egy nehéz csatában hősként védem a földünket – talán sikerül. De mindent egybevéve úgysem ez a fontos: a Grund a lényeg, meg a Pál utcaiak. Igazán büszke vagyok, hogy én, a kis Nemecsek Ernő közéjük tartozom” – olvashatjuk Nemecsek blogjában.

Harry Potter ezt még megbánja!?
Harry Potter „szülőanyja”, Joanne K. Rowling elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor a regényfolyam végén nem Hermione-nal boronálta össze főhősét. Bevallotta: személyes vágya öltött testet a rossz döntésben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!