Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 07. 17:00 | Krajcsó Judit

PROGRAMAJÁNLÓ

Csángó fesztivál kezdődik holnap! Irány Jászberény!

Az augusztus 8. és 13. között zajló jászberényi 27. Csángó Fesztiválon komplex képet kaphatnak a látogatók a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést lehet majd nyerni. A mintegy színes 60 kulturális eseményen, – köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki mellett, – magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek.

A programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát – mondta a múlt heti sajtótájékoztatón Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

Kép: Facebook

Kép: Facebook

A programelemek közül kiemelte az augusztus 11-i Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatók lesznek a népszerű televíziós vetélkedő táncosai, zenészei és énekesei, összes jászsági szereplője. A házigazda Agócs Károly néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja lesz, köszöntőt Balogh Júlia, a vetélkedő vezető szerkesztője fog mondani.

 

A csángókról, röviden…

A csángók több Romániában élő magyar nyelvű kisebbségi népcsoport összefoglaló neve. Három fő csoportjuk van: a moldvai csángók, a gyimesi csángók és a barcasági csángók. A romániai népszámlálásokkor külön etnikai csoportként jelölték meg a csángó magyarokat.Teljes lélekszámuk összesen kb.320 000 fő, melyből kb. 80-90 000 magyarul beszélő. (wikipédia)

 

Az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett Észak-Ciprusról, Grúziából, Kolumbiából, Tajvanról és Törökországból érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.
A fesztiválon fellép a Csík zenekar, a Tölcséres Banda, Ferenczi György és a Rackajam, a Festeres zenekar, a Zagyva Banda, a Sarjú Banda, a Heves Banda, a Khamoro Budapest Band, a Jászság Népi Együttes, Pál István “Szalonna” és Bandája, a Parno Graszt zenekar és a Flaska Banda. Láthatja a közönség a Cuháré Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes, a szabadkai Talentum Táncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes előadását is.

Augusztus 11-én a Főtéri színpadon moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű tánc- és viseletbemutatóját láthatják majd a résztvevők. Aznap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi együttesek képviselői is.

Másnap a Magyar Lélek című gálaműsoron moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel – mondta Kocsán László, aki felhívta a figyelmet a Csángó Falu című kiállításra is, amely jövő hétvégén a Lehel Vezér Gimnáziumban látható, és amelynek célja a még fellelhető moldvai csángó-magyar örökség tárgyi emlékeinek összegyűjtése.

A Csík zenekar is a fellépők között lesz Fotó/Facebook Lantos István

A Csík zenekar is a fellépők között lesz Fotó/Facebook Lantos István

Az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, de ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is. A Bahorka Társulat improvizációs folklórszínháza a gyerekek mellett a felnőtteknek is szól.

Dalí miatt utazzunk most Szegedre!
Akik szeretik Szegedet és Salvador Dalít, azok most két legyet is üthetnek egyetlen látogatással. A spanyol művész több mint hatvan alkotását, grafikákat, litográfiákat, rézkarcokat, kisplasztikákat láthat a közönség a szegedi Reök-palotában megnyílt kiállításon.

A rendezvény keretében, augusztus 10. és 12. között rendezik meg a IV. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. Az előadások témái között szerepel  például a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, valamint a táncművészet szerepe a Kárpát-medencei identitás megőrzésében.
A fesztivál rendezői jövő  csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel. A fesztivált vasárnap gálaműsor és tűzijáték zárja.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!