Facebook hozzászólás
450

Civil összefogással tisztul a levegő

Lakossági összefogással jelentősen csökkenthető a légszennyezés – derült ki a Levegő Munkacsoport tapasztalataiból. A környezetvédelmi civil szervezet több településen sürget összefogást a lakossági illegális hulladékégetés ellen, Verőcét állítva példának, ahol a helyiek mostanra elérték, hogy az önkormányzat és a rendőrség is részt vegyen a hulladékégetés elleni fellépésben.

A szemétégetés nem csupán büntetendő, de súlyosan egészségkárosító hatású is: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente több mint 14 000 haláleset köthető a levegőszennyezéshez, míg például közúti balesethez körülbelül 600. A hulladékégetés füstjének belélegzése súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint szélütés, szívinfarktus, meddőség, magzatkárosodás, allergia, leukémia, vagy akár idegrendszeri károsodások is.

Műanyagégetés hordóban, Kép: Levegő Munkacsoport
Műanyagégetés hordóban, Kép: Levegő Munkacsoport

A verőcei kezdeményezés légszennyezés szempontjából az év legsúlyosabb időszakában, a téli hónapokban indult, amikor elkeseredett lakosok kérték a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának segítségét. Közösen lakossági fórumot tartottak, és felvilágosítási kampányba kezdtek. A munkacsoport szakmai tanácsainak segítségével a kampányt folytató verőceiek 2017 elejére elérték, hogy a lakosság széles körében tudatosultak az illegális hulladékégetés veszélyei, ezáltal jelentős mértékben tisztítva a település levegőjét. Hasonló összefogás jött létre Gödön és Kakucson is.

PVC-égetés, Verőce, Kép: Levegő Munkacsoport
PVC-égetés, Verőce, Kép: Levegő Munkacsoport

– Rendkívül fontos lenne ezeknek a jó példáknak az elterjesztése, mert így hatékonyan és jelentősen mérsékelhető a légszennyezettség településeinken, ami sok ember egészségét, életét mentheti meg. Hasonló kezdeményezést országszerte és határainkon túl is szívesen támogatunk, bárkinek a jelentkezését várjuk, aki vállal ebben a témában ismeretterjesztést – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Alu-nagykövet lett Muri Enikő, Aranyosi Péter és DJ Free
Magyarországon évente 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de ennek felét, mintegy 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és akárhányszor újrahasznosítható. A „Dobd be magad” környezetvédelmi szemléletformáló program játékos formában idén is felhívja a fiatalok figyelmét, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetnek környezetükért. A zöld ügyet Alu nagykövetként támogatja Muri Enikő színész-énekesnő, Aranyosi Péter standup-komikus és a népszerű lemezlovas DJ Free.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!