Facebook hozzászólás
340

Ceasertól Radnótiig

Ki hinné, hogy egy véres kezű diktátorról kapta nevét a nyár egyik legszebb hónapja! Pedig nem csalás, nem ámítás, Julius Ceaser a névadó. Köszönjük történelem! Még szerencse, hogy sokaknak már „csak” Shakespeares vagy egy üveg konyak jut róla eszébe. Ez, kérem, a diktátorsors! Mellesleg érdekes, hogy számos ország éppen júliusban ünnepli szabadságát, függetlenségét. Radnóti Miklós pedig egy györű verset adott nekünk!      

Julius Ceaser, Kép: wikimedia
Julius Ceaser, Kép: wikimedia

Gaius Julius Caesar i. e. 100-ban, július közepén plebejusi gyermekként látta meg a napvilágot, és római hadvezérré, politikussá nőtte ki magát. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Elfoglalta Galliát, és elsőként vezetett hadjáratot Britanniába. A Wikipedia szerint minden idők egyik legnagyobb stratégája volt és nagyszerű politikus is, ám mindkettő alatt leginkább az értendő, hogy kitűnően tudott bánni az emberekkel.

Hassanal Bolkiah brunei szultán, Kép: wikimedia
Hassanal Bolkiah brunei szultán, Kép: wikimedia

Még szerencse, hogy július ma a nagypolitkában számos országban ad ünneplésre okot. Nemcsak az Egyesült Államokban tartják a függetleneség napját e hónapban, hanem például Kiribatiban, a Comore-, a Salamon-, a Bahama-szigeteken és Fehéroroszországban is. Júliusban ünneplik a brunei szultán, a tongai uralkodó és a szváziföldi király születésnapját, Kínában a kommunista párt megalakulását, Indonéziában és Vanuatuban a gyereknapot, Szlovákiában Szent Cirillt és Metódot. Nekünk sincs okounk panaszra, július utolsó napján tartjuk a Balatoni Halak Napját.

Balatonfüred, Kép: wikimedia
Balatonfüred, Kép: wikimedia

Szerencsére hazai költőink is megénekelték ezt a gyönyörű hónapot! Ajánlom figyelmetekbe Radnóti Miklós Július című versét!

Radnóti Miklós, Kép: wikimedia
Radnóti Miklós, Kép: wikimedia

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
meztélábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

Gyönyörű júliust kívánok mindenkinek!

5+1 működő szülői intelem fesztiválokra
Minden szülő életében elérkezik az idő, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára, vagy legalább gólyatáborba. A „vigyázz magadra!” és a „ne csinálj semmi hülyeséget!” kérések viszonzásaként legfeljebb egy „ne már, anya!” tekintetre számíthatunk szemünk fényétől. De akkor mégis mit és hogyan mondjunk a gyereknek, hogy megóvjuk a veszélyektől?

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!